Prima pagină » IT&C » Câți bani cash are Apple. Suma este peste PIB-ul României

Câți bani cash are Apple. Suma este peste PIB-ul României

Câți bani cash are Apple. Suma este peste PIB-ul României
Câți bani cash are Apple. Suma este peste PIB-ul României

În trimestrul al treilea fiscal încheiat în iunie, rezervele de numerar ale Apple au atins circa 203 miliarde de dolari, în urcare cu 23% comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

În decembrie 2014, Apple deținea rezerve în valoare de 178 de miliarde de dolari.

În urma creșterii puternice înregistrată în primele șase luni ale acestui an, rezervele Apple au depășit PIB-ul României din 2014, de 199,04 miliarde de dolari, conform datelor Băncii Mondiale.

Potrivit CNBC, numai 14 companii membre ale indicelui S&P 500 au o capitalizare bursieră mai mare decât rezervele de capital ale Apple, care sunt apropiate de PIB-ul Cehiei (205,5 miliarde dolari) și al statului Peru, sau cu valoarea de piață a Disney. Bulgaria a avut anul trecut un PIB de 55 dce miliarde de dolari, iar Ungaria de 137 de miliarde de dolari.

CNBC mai scrie că rezervele Apple valorează 270 de călătorii separate către lună, averile nete combinate ale lui Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg și Jack Ma, sau un cec în valoare de 632 de dolari pentru fiecare locuitor al Statelor Unite.

Cea mai mare partea a banilor sunt păstrați de Apple în afara Americii, datorită popularității uriașe a telefoanelor, laptop-urilor și ale altor produse ale companiei în străinătate.

Apple nu poate reinvesti în prezent aceste fonduri uriașe în afacerile americane ale companiei și nici să le returneze acționarilor, fără să plătească o factură fiscală uriașă, notează The Guardian.

Rezervele de numerar ale Apple sunt deținute prin intermediul subsidiarelor înregistrate în Knocknaheeny, o suburbie din Cork, Irlanda, dar sunt administrate de o subsidiară de investiții care plasează banii în mare parte în active americane, între care obligațiuni ale companiilor și titluri guvernamentale.

Compania de investiții a Apple se numește Braeburn Capital, este înregistrată în Reno, Nevada, și a fost descrisă de unii comentatori drept „cel mai mare fond de hedging de care nu a auzit nimeni”.

Profitul Apple a crescut cu 38% în al treilea trimestru fiscal, la 10,7 miliarde de dolari, susținut de vânzările de iPhone-uri și de dublarea vânzărilor în China, dar acțiunile companiei au scăzut cu până la 6,7% în urma rezultatelor, din cauza estimărilor pentru trimestrul curent sub așteptările analiștilor.

Veniturile au avansat cu 33% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 49,61 miliarde de dolari. Vânzările de iPhone-uri au urcat cu 59%, la 31,37 miliarde de dolari, iar prețul mediu de vânzare a crescut cu peste 100 de dolari, la 662,42 dolari.

Compania a comercializat 47,5 milioane de aparate iPhone în cele trei luni încheiate pe 27 iunie, cu 35% mai multe față de anul trecut și de peste două ori mai multe comparativ cu patru ani în urmă.

Citește și