Cei care se angajează pe litoral ca ospătari în restaurante sau terase au parte de un program istovitor, cu ore suplimentare neplătite și absența zilelor libere. Nici salariul nu este unul atrăgător, însă chelnerii reușesc să compenseze cu bacșișul primit de la clienți.
În sezonul estival de vară, terasele și restaurantele de pe litoral sunt, adeseori, pline de turiști, încântați să ia masa la malul mării și să se bucure de preparate specifice. În localurile de pe litoral, turiștii sunt dispuși să cheltuie sume de bani considerabile, dacă mâncarea este gustoasă și, mai ales, dacă servirea este ireproșabilă.
Ospătarii, angajați sezonier pe terasele și restaurantele de pe litoral, se confruntă, adeseori, cu patroni care le cer să lucreze și câte 12 ore pe zi, iar zilele libere sunt aproape inexistente. Salariul se situează la minimum pe economie, însă bacșișul primit din partea clienților constituie, adeseori, o modalitate de suplimentare a venitului.
Generozitatea turiștilor față de chelneri variază în funcție de stațiune și depinde de: calitatea mâncării, curățenia locului, priveliștea la care au acces și atmosfera localului. Comunicarea dintre ospătari și clienți este foarte importantă. Dacă un ospătar are o atitudine pozitivă este grijuliu și atent la nevoile și solicitările clientului, poate fi răsplătit cu un bacșiș foarte bun.
Unul dintre chelnerii care lucrează la o terasă de pe litoral și-a povestit experiența proprie cu clienții. Acesta a constatat că cei cu venituri mai mici sunt mai darnici decât cei care lasă de înțeles că au un portofel gros.
Cel mai mare bacșiș pe care chelnerul l-a făcut într-o seară a fost de 550 de lei.
”Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult tips decât cei cu venituri mai mari. O seară cea mai bună ajung la 550 de lei”, a declarat Mădălin Ivanciu, de profesie ospătar, potrivit Știrile Protv.
CITEȘTE ȘI: