Câți bani de buzunar primesc de la părinți copiii români. Care este situația în Europa
Mai mult de jumătate din adulții care au primit bani de cheltuială în copilărie fac economii la maturitate, ceea ce sugerează că banii de buzunar pot ajuta la dezvoltarea abilităților de planificare financiară pe termen lung, se arată în studiul ING.
„Dacă li se oferă un oarecare control asupra baniilor, copiii pot fi ajutați să conștientizeze valoarea banilor și să dezvolte un set de abilități de bază, care să îi pregătească în obținerea independenței financiare atunci când devin adulți”, a declarat Ian Bright, economist senior la ING Group.
Studiul analizează comportamentul financiar a 12.000 de persoane din 12 țări europene.
Părinții italieni sunt cei mai generoși de pe continent, alocând, în medie, 5 euro pe săptămână pentru copiii mai mici de 5 ani și 30 de euro pentru adolescenții de peste 15 ani. Copiii cu vârste între 5 și 10 ani primesc 5 euro pe săptămână, iar cei între 10 și 15 ani, 10 euro.
Copiii francezi mai mici de 5 ani primesc de la părinți 2 euro pe săptămână, iar cei mai mari de 10 ani între 10 și 20 de euro. Copiii și adolescenții din Spania au între 1 și 20 de euro bani de cheltuială săptămânal, potrivit studiului.
Deși adolescenții austrieci primesc cei mai mulți bani de buzunar pe săptămână, și anume 35,25 de euro, sumele pentru copiii sub 15 ani sunt mai mici decât cele alocate de italieni, francezi și spanioli.
Clasamentul este completat, in ordine, de Belgia, Germania (ambele pe locul cinci), Marea Britanie, Turcia, Polonia, România, Olanda și Republica Cehă.
În România, copiii mai mici de 10 ani primesc în medie 2,25 de euro de cheltuială săptămânal, cei cu vârste între 10 și 15 ani echivalentul a 3 euro, iar cei mai mari de 15 ani echivalentul a 11 euro.
Copiii olandezi mai mici de 5 ani primesc de la părinți 0,5 de euro pe săptămână, iar cei din Republica Cehă 0,75 de euro. Sumele pentru copiii cu vârste între 10 și 15 ani din cele două țări sunt cuprinse între 1,5 și 1,75 de euro.