Prima pagină » Știri » Câți bani ia, de fapt, un ASISTENT MATERNAL în România. Tot ce trebuie să știi: acte necesare și de ce curs ai nevoie

Câți bani ia, de fapt, un ASISTENT MATERNAL în România. Tot ce trebuie să știi: acte necesare și de ce curs ai nevoie

Câți bani ia, de fapt, un ASISTENT MATERNAL în România. Tot ce trebuie să știi: acte necesare și de ce curs ai nevoie

Multe persoane sunt interesate să devină asistent maternal, în principiu din dragostea acestora față de copii, însă este important de precizat că nici aspectul financiar, fundamental în îngrijirea unui copil, nu este de ignorat.

Asistentul maternal profesionist este, potrivit reglementărilor în vigoare, acea persoană fizică atestată care asigură îngrijirea și educarea copiilor pe care îi are în plasament sau în încredințare.

Totuși, nu oricine dorește poate deveni asistent maternal, mai ales pentru că este vorba despre interacțiune cu copii și sunt necesare abilități specifice, pentru a deveni asistent maternal este nevoie de un atestat în acest sens, dar și de un contract de muncă valabil pe toată perioada de valabilitate a acestui document, adică timp de trei ani.

Conform specialiştilor, asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile legii de către Comisia pentru Protecţia Copilului, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare.

Salariul unui asistent maternal porneşte de la circa 1.900 de lei net şi poate să crească în funcţie de vechimea acumulată.

Astfel, este vorba și despre o creştere a salariului cu 7,5% după acumularea a trei ani de vechime, o creştere cu 5% după acumularea a cinci, respectiv zece ani de vechime şi o creştere cu 2,5% după acumularea a 15, respectiv 20 de ani de vechime.

Asistentul maternal din România poate prelua în creştere copiii aflaţi în dificultate, care au maxim 16 ani, sau copii abandonaţi în maternitate sau spital.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a deveni asistent maternal

Persoanele care doresc să devină asistent maternal trebuie să respecte mai multe condiţii.

Printre acestea se regăsește capacitate deplină de exerciţiu, prezentarea de garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor, au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, nu desfăşoară activităţi salarizate şi au urmat cursurile de formare profesională.

De asemenea, nu poate să devină asistent maternal o persoană care a suferit o condamnare definitivă, un părinte decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă ori o persoană care suferă de boli cronice transmisibile.

Pentru a obţine atestat de asistent maternal, doritorii participă la un curs de formare profesională cu o durată de minim 60 de ore şi care, de obicei, se întinde pe o perioadă de circa trei sau chiar patru luni.

Autorităţile urmăresc numeroase aspecte în legătură cu persoanele care doresc să devină asistent maternal.

Dosarul în baza căruia doritorul poate să devină asistent maternal trebuie să includă chiar şi certificate medicale ale persoanelor care locuiesc cu solicitantul sau un document care să ateste dreptul de folosinţă al solicitantului asupra locuinţei, potrivit Observator.

Totodată, trebuie făcută o scurtă prezentare a persoanelor cu care locuieşte solicitantul, trebuie prezentate actele de identitate ale membrilor familiei şi trebuie prezentată o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că doritorul nu se află în una dintre situaţiile care împiedică desfăşurarea unei activităţi ca asistent maternal profesionist.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și