CEDO a mai pronunțat, marți, o condamnare la adresa României, pentru că nu i-a făcut dreptate Ancăi Cătălina Doiciu, o femeie bătută de un polițist, la Predeal, în ianuarie 2001, anunță APADOR-CH într-un comunicat.
La 3 ianuarie 2001, Cătălina Doiciu a ajuns la Poliția Predeal împreună cu logodnicul ei, care avusese o altercație cu un taximetrist în gară. Pentru că polițiștii se manifestau violent față de logodnic, Cătălina Doiciu, care avea 19 ani la acea dată, i-a luat apărarea acestuia și a fost lovită de polițistul L.I. sub privirile altor patru colegi de breaslă.
Tânăra a fost evaluată de un medic legist, care a considerat că are nevoie de 12 – 14 zile de îngrijiri medicale.Conform certificatului medico-legal, Cătălina Doiciu a suferit un traumatism cranian, multiple lovituri și contuzii ale feței și piramidei nazale.
Cătălina Doiciu a făut plângere penală împotriva polițistului care a bătut-o, plângere analizată la acea vreme de Parchetul militar, întrucât poliția nu fusese demilitarizată, arată APADOR-CH.
Rezultatul cercetării Parchetului militar a fost că tânăra de 19 ani ar fi sărit să-l bată pe polițist, motiv pentru care el i-ar fi dat o singură palmă. În aprilie 2002, cauza s-a soluționat cu o amendă administrativă aplicată polițistului pentru „lipsa de gravitate a faptelor”. Ulterior amenda a fost anulată, iar în perioada 2003-2004 polițistul L.I. a fost avansat în funcția de agent șef principal.
Cauza a ajuns la CEDO în 2008, Doiciu fiind reprezentată de avocatul APADOR-CH Diana Olivia Hatneanu.
Curtea a constatat o încălcare a articolului 3 din Convenția europeană a drepturilor omului, ce interzice tortura și tratamentele inumane sau degradante, în sensul că Anca Doiciu a fost bătută de polițist, iar ancheta statului român a fost ineficientă.
Cătălina Doiciu a primit daune morale în valoare de 11.000 de euro, plus cheltuieli de judecată.
„Prin hotărârea de azi, Curtea europeană atrage încă o dată atenția României că tortura, tratamentele inumane sau degradante din partea agenților statului sunt interzise, indiferent de circumstanțe, și că acuzațiile privind astfel de tratamente trebuie investigate pe plan intern cu maximă celeritate și seriozitate. Mai mult, hotărârea subliniază că practica de a menține în funcție, în contact direct cu publicul, polițiști acuzați de purtare abuzivă este incompatibilă cu prevederile Convenției europene, Curtea exprimându-și surpriza că, în cazul de față, polițistul nu numai că nu a fost sancționat în vreun fel, ci a fost chiar promovat după câțiva ani de la incidentul reclamat, în timp ce investigațiile penale erau încă în curs”, a declarat Diana Olivia Hatneanu, avocatul APADOR-CH.