Câți bani vor avea în plus școlile după legalizarea fondului clasei. Calculele ministrului Educației
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Sibiu, că dorește stabilirea de reguli clare de constituire a fondului clasei, în acest fel asigurându-se o sursă de creștere a bugetului”, afirmând că ar putea fi vorba despre „5% în bugetul Educației”.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, într-o conferință de presă, că în multe școli din România există un fond al clasei, gestionat, de obicei, de părinți, și „ar fi foarte bine” ca acesta să fie legalizat.
„Eu cred că ar fi foarte bine dacă acest fond al clasei ar fi la lumină, ar fi oficializat și ar exista reguli clare de utilizare și constituire a lui”, a declarat Remus Pricopie.
Acesta a adăugat că a mai vorbit despre acest subiect în câteva rânduri și s-a înțeles că ar exista vreo obligație din partea părinților de a contribui la fondul clasei, odată legalizat.
„Vreau să subliniez că fondul clasei nu poate să implice o obligativitate din partea părinților de a contribui. Cine dorește contribuie, cine nu dorește, nu contribuie. În plus, nici nu trebuie să existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie să existe o transparență a sumelor constituite și a modului de utilizare a sumelor”, a susținut ministrul Educației.
Potrivit acestuia, sistemul este folosit „peste tot în lume în statele dezvoltate” ca „o sursă de creștere a bugetului”.
„Per total, în bugetul Educației vorbim de cinci la sută. Este un instrument care se poate folosi și care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie să le acopere, ci de facilități suplimentare pe care o școală le-ar putea avea ca urmare a acestui fond”, a afirmat Remus Pricopie.
Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus că „determinarea este clară” în adoptarea acestui proiect.