Câți cetățeni moldoveni au călătorit în spațiul Schengen de la eliminarea vizelor
Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni în Uniunea Europeană a fost un succes remarcabil pentru Republica Moldova, fiind prima țară din Parteneriatul Estic (PaE) care beneficiază de acest drept, au apreciat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Natalia Gherman, și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, cu ocazia împlinirii unui an de la eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni.
Potrivit ministrului de Externe, pe parcursul acestui an aproximativ 500.000 de cetățeni moldoveni au intrat în spațiul Schengen, inclusiv cei din regiunea transnistreană, iar riscul migrațional din partea Republicii Moldova este în continuare unul mic.
„Solicitările pentru pașapoartele biometrice sunt în creștere, inclusiv pentru cetățenii din stânga Nistrului. Șaptezeci și cinci de mii de cetățeni rezidenți transnistreni au aplicat și au primit pașaportul biometric. Totuși, nicio referință statistică nu poate reflecta bucuria cetățenilor din Republica Moldova care și-au revăzut familiile plecate peste hotare. Noi continuăm să fim un partener responsabil (…), deja împărtășind din experiența acumulată pentru țările din PaE care merg pe același drum”, a declarat Gherman.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a felicitat cetățenii moldoveni pentru acestă posibilitate de a călători fără vize în spațiul UE și a mulțumit autorităților din Republica Moldova pentru campania de informare privind oportunitățile regimului liberalizat de vize.
Moldovenii pot călători, din 28 aprilie 2014, fără vize în spațiul european pentru o perioadă de scurtă ședere (90 de zile pe parcursul a șase luni). Doar în primele șase luni, până pe 28 octombrie 2014, 297.178 de cetățeni moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize.