Câți elevi au fost înscriși la ora de religie. Anunțul ministrului Educației în privința continuării programului de înscriere
La nivel național, dintre elevii care fac în prezent religie ca materie opțională, au ales să urmeze în continuare acest curs 88 la sută, potrivit situației cererilor centralizate până vineri, la ora 12.00, a declarat agenției MEDIAFAX ministrul Educației.
Contactat de gândul, ministru a anunțat că se pot face înscrieri și în perioada următoare, deși astăzi era ultima zi.
„Nu văd niciun impediment legal pentru continuarea trimiterii cererilor de către părinți. Ceea ce am făcut noi a fost o interogare a sistemului și, având în vedere procentul foarte ridicat al părinților care au optat pentru ora de religie, numărul de clase unde se va preda religia va fi cel puțin egal cu cel existent, astfel că de luni, 9 martie, ora de religie se va defășura în aceleași condiții. Pe de altă parte, pentru că încă are loc înscrierea la clasa pregătitoare, se înțelege că se poate opta în continuare pentru ora de religie de către părinții care își înscriu copiii în clasa pregătitoare. La celelalte clase nu există niciun impediment legal pentru înscrierea la ora de religie”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru gândul. Totodată, el a precizat că așteaptă să vadă ce spune Parlamentul despre desfășurarea orei de religie.
Până vineri la ora 12.00 au fost introduse în baza de date 2.082.476 de cererei de înscriere la ora de religie, în condițiile în care 2.364.838 de elevi au această disciplină opțională în oferta educațională.
Totodată, dintre cele 137.293 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare pentru următorul an școlar, pe 128.300, respectiv pe 93,45 la sută, figurează opțiunea pentru ora de religie, a mai anunțat ministrul.
La nivel național, în învățământul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.364.838 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din grădinițe, școala postliceală, dar și formele de învățământ seral sau fără frecvență.
Ponderea elevilor bucureșteni înscriși la ora de religie era, vineri la ora 12.00, de 85 la sută, a declarat, agenției MEDIAFAX, inspectorul general școlar Constantin Trăistaru.
În București, s-au înscris 160.000 de elevi din totalul celor 188.000 eligibili, a spus inspectorul general școlar, precizând că mai sunt cereri de validat.
Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale privind obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituțional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.
CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.
Decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.
Pentru a fi pusă în practică decizia Curții Constituționale, dar și pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul școlar 2015-2016, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor școlare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinții și tutorii legal instituiți pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC și la faptul că, dacă doresc să își exercite dreptul constituțional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unității de învățământ o solicitare scrisă.
În formularul de înscriere, se solicită directorului unității de învățământ participarea elevului la orele de religie, cu menționarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federația Comunităților Evreiești din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Organizația Religioasă Martorii lui Iehova.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit în 28 februarie, a arătat că CC a menținut statutul orei de religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru școală, și a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, și anume pe baza unei cereri de înscriere.
Consiliul a solicitat Parlamentului ca atunci când va completa articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar și retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învățământ – primar, gimnazial și liceal, excepție făcând anul școlar 2015-2016, când își vor exprima opțiunea indiferent de anul de studiu.
Ulterior, ministrul Sorin Cîmpeanu arăta că profesorii de religie care și-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinților de a-și înscrie copii la această materie „vor căuta dreptatea în justiție”, iar dacă vor avea câștig de cauză, Ministerul Educației va trebui să le achite salariile rămase neplătite.
Ministrul Educației mai spunea că a fost avansată ideea plasării acestei materii la începutul sau la finalul programului, dar că „norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început și sfârșit de program”.
„Deși a fost avansată ideea poziționării orelor de religie la începutul sau finalul programului, datorită numărului de ore care alcătuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decât într-o oarecare măsură problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început și sfârșit de program. Ajută, dar nu rezolvă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ministrului Educației, în prezent, religia este predată în școli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.
În școlile din România, religia face parte din trunchiul comun și este predată pentru toate cele 18 culte recunoscute.