Câți elevi au scutiri de la orele de sport. Oficial din Ministerul Educației: „Numărul este îngrijorător”
Secretarul general adjunct din Ministerul Educației Gabriel Ispas a declarat, vineri, la o dezbatere organizată de Consiliului Național al Audiovizualului, că aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri medicale de la orele de sport, numărul acestor scutiri fiind „îngrijorător”.
„Dacă ne-am lua după situația scutirilor, ar însemna că avem o generație tânără bolnavă, incapabilă de efort, ceea ce nu este adevărat. De fapt, este doar o aparență pe care o creează cei care, cu o inconștiență înfiorătoare, dau scutiri medicale unor copii care pot să desfășoare activități sportive”, a spus Gabriel Ispas, care a participat la dezbaterea „Campionii se Nasc Acum!”, organizată de CNA.
Gabriel Ispas a adăugat că, pentru a încuraja educația fizică în școli, Ministerul Educației Naționale a decis să ia două măsuri.
„În primul rând, în toamnă, în prima lună de școală, vom avea o zi în care copiii vor face doar sport. Niciun copil nu va fi scutit de sport. Dacă un copil are o anumită dizabilitate, poate să aleagă ce sport să facă”, a spus Gabriel Ispas
El a precizat că această zi dedicată sportului va fi organizată cel mai probabil la începutul lunii octombrie.
Gabriel Ispas a mai spus că în primăvara anului viitor, în cadrul săptămânii de educație „Școala Altfel”, două zile vor fi dedicate activităților sportive, în care elevii se vor întâlni cu sportivi și vor putea participa la competiții sportive.
„Vrem să schimbăm puțin mentalitatea copiilor, pentru că dacă vrem să nu avem o populație tânără obeză, nesănătoasă, sedentară, trebuie să venim cu proiecte concrete, iar «Mișcarea pentru sănătate» este primul dintre aceste proiecte importante”, a precizat Ispas.
El a mai spus că Ministerul Educației își dorește ca, treptat, elevii să facă patru ore de sport pe săptămână.
„Procesul este de durată. Nu se poate ajunge la patru ore de sport la școală într-un timp foarte scurt, dar în următorii patru ani vom ajunge la acest lucru”, a adăugat secretarul general adjunct din Ministerul Educației.
Gabriel Ispas a precizat că sistemul este diferit între învățământul preuniversitar și cel universitar, iar ministrul Educației, Remus Pricopie, a luat în considerare să nu se mai noteze ora de sport.
„Reacția a fost negativă tocmai din partea profesorilor de sport. Trebuie să găsim o linie mediană între ceea ce consideră specialiștii în sport și ceea ce îți doresc părinții pentru copiii lor”, a mai spus Ispas.
Potrivit acestuia, pentru a fi reluată discuția despre bacalaureatul susținut și la sport, trebuie rezolvată problema scutirilor medicale.
„Degeaba vorbim de competențe, dacă un elev 12 ani a vrut scutire medicală când el este sănătos (…) Din nefericire, nu avem niciun fel de competemțe pentru a reduce numărul de scutiri medicale. De aceea i-am rugat pe cei de la Ministerul Sănătății să intervină pe lângă colegiile medicilor, să intervină pentru a-i sensibiliza în legătură cu gravele pericole care ne pasc dacă nu suntem atenți la acest lucru. Medicii pot să spună: vezi că nu este apt să alerge, este apt să joace șah”, a mai spus Gabriel Ispas.
La dezbaterea „Campionii se Nasc Acum!” participă reprezentanți ai ministerelor Educației, Sănătății, Tineretului și Sportului, personalități sportive, reprezentanți ai mediului academic, ai agențiilor de publicitate și ai societății civile, dar și reprezentanți ai posturilor de radio și de televiziune care realizează emisiuni de sport.
Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info