Ministrul Educației, Pavel Năstase, a anunțat că 135.495 de elevi s-au înscris anul acesta la sesiunea bacalaureatului, 115.958 dintre aceștia fiind promoție 2017, iar alți 19.537 fiind din seriie anterioare.
Elevii de clasa a XII-a au susținut vineri evaluarea competențelor digitale, după evaluarea orală a competențelor la limba română. Probele scrise, care sunt și cele mai importante, vor începe pe 26 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 10 iulie.
Marți, bacalaureatul a debutat cu proba orală la limba și literatura română. La aceste probe, candidații nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de „utilizator începător”, urmat de „utilizator mediu”, „utilizator avansat” și „utilizator experimentat”.
Cele mai importante probe ale examenului de bacalaureat sunt cele scrise. Pe 26 iunie, absolvenții de liceu dau examenul scris la română, urmat, pe 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie și ultima probă este cea la alegere, în funcție de specializare și este susținută pe 30 iunie.
Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 10 iulie, după rezolvarea contestațiilor.
Potrivit Metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, candidații care sunt prinși fraudând această evaluare nu vor mai avea dreptul să se înscrie în următoarele două sesiuni. Elevii au dreptul să susțină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiționate de achitarea unor taxe.