Prima pagină » Știri » Câți lei primește salariu Aziz Tintaș, un turc care lucrează într-o vulcanizare în România: „Unii spun că nici nu se ridică din pat pentru banii aceștia”

Câți lei primește salariu Aziz Tintaș, un turc care lucrează într-o vulcanizare în România: „Unii spun că nici nu se ridică din pat pentru banii aceștia”

Câți lei primește salariu Aziz Tintaș, un turc care lucrează într-o vulcanizare în România:

Mulți oameni din alte țări au venit în România pentru a câștiga un trai mai bun sau pentru a scăpa de problemele de acasă, de la atentate sau recensiune.

Muncitorii din țările asiatice au luat cu asalt multe companii din țara noastră care, în lipsă de personal autohton, angajează sute de muncitori din Sri Lanka, Vietnam sau Turcia.

În domeniul serviciilor sau micilor afaceri patronii ajung să apeleze la muncitori străini pentru a-și asigura necesarul de personal.

Este și cazul lui Aziz Tintaș.

La 28 de ani, tânărul a venit din Turcia în România în urmă cu șase luni. El spune că nu ar fi părăsit țara natală dacă situația economică nu s-ar fi înrăutățit.

Aziz a lucrat mai întâi într-un depozit de legume-fructe, dar, deși afacerea mergea destul de bine, salariul nu era unul satisfăcător, astfel, a ajuns să se angajeze la o vulcanizare, din apropierea aeroportului internațional Cluj.

Câți bani primește lunar tânărul din Turcia

Patronul depozitului este tot un turc, iar Aziz Tintaș are doar vorbe bune de spus la adresa colegilor săi.

„Îmi place ce fac, iar colegii sunt ok”, a povestit tânărul, care mai are 3 frați în țara natală.

În curând, Aziz urmează să mai aibă alți doi colegi din țara natală.

Tânărul primește 3.000 de lei pe lună, bani de care este mulțumit.

„Mi-e foarte greu să găsesc oameni la lucru în zonă. Unii spun că nici nu se ridică din pat pentru 3.000 de lei, chiar dacă atunci când e mai mult de lucru mai acordăm și un procent din încasări. În același timp, e o muncă fizică solicitantă.

Am început demersurile pentru a mai aduce doi tineri, turci, dar durează și formalitățile. Cu unul dintre ei e mai simplu, că a mai lucrat în România, cu celălalt va mai dura puțin”, a declarat Eskiocak Ozgür, patronul vulcanizării.

El spune că apelarea la angajați străini are și dificultăți, în special ce țin de limba vorbită și comunicarea între colegi, însă pur și simplu nu a găsit altă alternativă, situație în care se află mai mulți angajatori români, potrivit România.europaliberă.org.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și