Prima pagină » Știri » Câți litri de sânge avem în corp și până când poate deveni fatală hemoragia. Medic specialist: „Probabil suntem deja morți”

Câți litri de sânge avem în corp și până când poate deveni fatală hemoragia. Medic specialist: „Probabil suntem deja morți”

Câți litri de sânge avem în corp și până când poate deveni fatală hemoragia. Medic specialist: „Probabil suntem deja morți”

Tragicul incident în care și-a pierdut viața Ana Oros, femeia sfâșiată de o haită de câini maidanezi, a șocat întreaga țară. Legiștii au stabilit că aceasta a decedat în urma hemoragiei masive provocate de mai multe mușcături.

În urma tragediei din zona Lacul Morii, tot mai multe persoane și-au pus întrebarea dacă „ar fi putut fi salvată”, astfel, mulți s-au mai întrebat cât sânge poate pierde un om fără să-i fie fatal.

Doctor Bogdan Ivănescu, cunoscut ca și Doctor MIT, a răspuns curiozităților urmăritorilor săi: „În cazul unei răni, de la cât sânge pierdut ar trebui să îmi fac griji cu adevărat?”

„Putem aproxima cu mare acuratețe volumul de sânge din corpul nostru dacă ne gândim că reprezintă cam 7% din greutatea noastră.

Deci, o persoană de 75 de kilograme are aproape 6 litri de sânge. O persoană de 100 de kilograme are cam 7 litri de sânge. Și tot așa”, explică medicul.

Tot ce trebuie să știi despre hemoragie

Pentru a afla răspunsul la întrebarea de mai sus trebuie să știi că hemoragiile sunt de 3 tipuri:

Hemoragiile mici, când pierdem ceva mai mult sânge decat la donare, adică mai mult de jumătate de litru de sânge.

„Hemoragiile mijlocii, atunci când se pierde mai mult de o treime din cantitatea totală de sânge, adica 2 litri în cazul lui Marinică, modelul nostru de 75 de kilograme de pe ecran care are, în mod normal 6 litri de sânge în corp.

Și pe ultimul loc în lista noastră se afla hemoragiile mari, cele în care se pierde mai mult de jumătate din sângele din corp.

Ei bine, dacă până acum nu am comentat nimic de riscul letal, acest tip de hemoragii sunt incompatibile cu viața, iar o persoană cu o asemenea hipovolemie nu prea are șanse de supraviețuire cu excepția situației în care se află pe masa de operație, gata de o transfuzie, și nici atunci nimic nu e garantat”, spune medicul Bogdan Ivănescu.

Astfel, specialistul dă răspuns la întrebarea: „De la cât sânge pierdut ne este amenințată viața?”

„Până la jumătate de litru nu simțim nimic. Peste această cantitate, putem simți amețeli pentru că ne aflăm în zona hemoragiilor mici.

Până la o treime de sânge pierdut sau 2 litri în medie, deja trebuie să ne îngrijorăm deoarece, dacă nu suntem perfect sănătoși, viața ne este amenințată iar în hemoragiile mari în care pierdem 3 litri de sânge sau mai mult, probabil suntem deja morți”, arată medicul, potrivit Doctormit.ro.

Ce este sângerarea arterială

Medicii legiști au efectuat autopsia și au precizat de ce a murit Ana, femeia care a fost atacată sâmbătă de o haită de câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6.

Potrivit informațiilor, aceasta a murit după ce artera femurală i-a fost secționată.

„Leziunile majore produse de mușcăturile câinilor au fost incompatibile cu viața.

Hemoragia externă a fost masivă și a condus la deces. Mușcăturile au produs leziuni și la nivelul unor vase de sânge mari, inclusiv artera femurală”, au precizat sursele judiciare.

Sângerarea arterială este, în general, foarte intensă și duce rapid la pierderi masive de sânge și șocuri.

Dacă apare o ruptură completă a arterei, atunci în doar un minut se poate pierde aproape întregul volum de sânge circulant.

Deci, o astfel de sângerare necesită asistență imediată.

În cazul în care o persoană pierde sânge foarte repede, de exemplu, în urma unui anevrism aortic rupt, aceasta va fi conștientă doar pentru 20 de secunde până la câteva minute.

Dacă pierderea de sânge este mai lentă, iar persoana nu primește tratament medical, aceasta poate fi conștientă timp de câteva ore.

Cu toate acestea, vor deveni din ce în ce mai confuze și mai obosite pe măsură ce pierd mai mult sânge.

În cele din urmă, persoana va intra în comă, deoarece nu mai are suficient sânge în corp pentru a aduce oxigen la creier.

În cele din urmă, inima i se va opri și va muri.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și