Câți români au fost păcăliți de acest fals preot, plătit pentru slujbe de ,,îmbogățire”, de ,,însănătoșire” sau de rezolvare a problemelor intime
„Din datele și probele administrate în cauză în perioada octombrie 2016 – martie 2017 a rezultat presupunerea rezonabilă că un bărbat, asumându-și în mod nejustificat calitatea de preot, a oficiat diverse slujbe bisericești, în scopul „însănătoșirii enoriașilor”, a „îmbogățirii” acestora, precum și pentru rezolvarea unor probleme intime de care victimele sufereau, pretinzându-le diferite sume de bani, în schimbul serviciilor oferite”, transmite Poliția Capitalei printr-un comunicat de presă.
Potrivit polițiștilor, falsul preot, care se prezenta sub numele de Veniamin, acționa atât în municipiul București cât și în alte județe și inducea în eroare persoanele vătămate susținând că are o chilie pe muntele Athos iar banii îi sunt necesari pentru construcția unui schit pe munte. În această perioadă, bărbatul ar fi păcălit cel puțin nouă persoane, pe care le-a determinat să-i dea diferite sume de bani.
„În perioada 4 septembrie 2016 – 10 februarie 2017, presupusul preot a fost găzduit de către o femeie în locuința căreia a oficiat slujbe religioase pentru ca aceasta să poată face copii. În plus, bărbatul a primit mai multe bijuterii pentru a le sfinți, pe care nu le-a mai restituit. În cursul lunii noiembrie 2016, falsul preot a oficiat o slujbă de sfințire a unei case, primimd suma de 250 de lei, iar o lună mai târziu a efectuat o altă slujbă de sfințire a aceleiași case, de data asta primind suma de 350 de lei”, exemplifică polițiștii.
După ce a fost reținut, polițiștii au aflat că adevăratul său nume e Valentin Moscalu, iar cazierul său se întinde pe nu mai puțin de trei pagini, având la activ furturi, înșelăciuni și trafic de influență. Iar activitatea de fals preot o desfășura de 6 ani, de când se liberase din detenție.
Mai mult, în urma percheziției efectuate la domiciliul acestuia au fost gasite mai multe obiecte bisericești printre care și două icoane de patrimoniu furate în urmă cu aproximativ trei ani de la o mănăstire din Sinaia.
Bărbatul a fost reținut de polițiști și urmează să fie prezentat magistraților în vederea arestării preventive sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, la care s-ar putea adăuga acuzația de furt în cazul în care se dovedește că tot el a sustras icoanele de patrimoniu dintr-o biserică din Sinaia.