Câți turiști se pot caza pe litoralul românesc: în structuri clasificate și la negru

Câți turiști se pot caza pe litoralul românesc: în structuri clasificate și la negru
Publicat: 14/08/2014, 15:43
Actualizat: 03/02/2019, 14:05

În baza de date a Autorității Naționale pentru Turism (ANT) sunt întregistrate un număr de 101.610 locuri de cazare pe litoral, incluzânduăle și pe cele din orașul Constanța. În plus, reprezentanții autorității au notificat, anul trecut, peste 850 de structuri de cazare neclasificate din județul Constanța, care se promovau în mediul online.

„De asemenea, se află în curs de clasificare, cu documentație depusă la ANT, un număr de 114 structuri de cazare în județul Constanța”, a declarat agenției MEDIAFAX Răzvan Filipescu, președintele ANT.

Pe litoral sunt mai puțin de 97.500 de locuri clasificate în stațiuni și puțin peste 4.000 în Constanța, conform site-ului ANT, spune Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În aceste locuri, a adăugat el, sunt incluse și campinguri, vile și locuri în alte localități din județ, care nu au legatură cu litoralul.

„Verificând site-urile de promovare semilegale/ilegale, am ajuns la concluzia că mai sunt încă aproximativ 800 de locații neclasificate. Dacă acestea au zece camere, înseamnă încă 16.000 de locuri. Cu bunăvoință, putem aproxima 120.000 de locuri de cazare pe tot litoralul. Pe lângă aceștia, mai avem casele de vacanță, apartamentele din Mamaia, Năvodari, Eforie etc. Aici nu cred că pot fi mai mult de 20.000 de locuri de cazare, plus cazările în casele localnicilor. În total, pe litoral, cu multă bunavoință, putem avea 150.000 de locuri, dintre care 50.000 neclasificate”, crede Răducan.

El atrage atenția că asta nu înseamnă că sunt toate cele 150.000 de locuri sunt funcționale și, mai ales, ocupate.

La rândul lui, Alin Burcea, vicepreședintele ANAT, nu crede că pe litoral au loc mai mult de 150.000 de turiști, adunându-i și pe cei care se cazează la negru.

„Un număr de 250.000 de turiști, cum s-a vehiculat săptămâna trecută în media, n-au unde să doarmă pe litoral. Cu tot cu cazările la negru, pe litoral încap cel mult 150.000 de persoane”, a afirmat Burcea.

Unii hotelieri se plâng că stirile care anunță că pe litoral nu mai ai loc să arunci un ac le dăunează, pentru că sunt turiști care nu mai vin la mare de teamă că nu mai găsesc locuri.

„Mai mult rău decât ni se face acum, cu aceste informații aruncate în piață, ni s-ar face doar dacă s-ar spune că hotelurile sunt închise. În tot sudul litoralului nu există nicio stațiune unde să nu fie hoteluri care mai au locuri libere chiar și în cel mai aglomerat weekend”, a declarat pentru MEDIAFAX Lucian Stanciu, directorul comercial al lanțului Unita, care deține opt hoteluri pe litoral.

El a adăugat că „fizic”, 200.000 sau 250.000 de turiști nu pot încăpea în structurile de cazare de la mare.

„Pe litoral au loc cel mult 150.000 de oameni. Nu știu cine are interes să apară aceste cifre astronomice, dar nouă, hotelierilor, ne dăunează. La început de sezon se spunea că Mamaia este plină, dar în stațiune, în luna mai, erau doar doi oameni și un câine. Când spui că sunt pline și că nu mai sunt locuri, îi tai avântul celui care vrea să ajungă la mare în ultimul moment”, a mai spus Stanciu.

Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Constanța, spune că unele statistici aparțin Poliției Constanța, care nu are însă mijloacele necesare să numere turiștii.

„Ei numără mașinile care trec și le înmulțesc cu un număr de persoane. Așa ajungem la situații aberante, cum ar fi în cazul Costineștiului, unde sunt 12.000 de locuri, dar sunt anunțați peste 50.000 de turiști. Toată nebunia asta, cu 250.000 de turiști pe weekend, îi poate speria pe cei care vor să meragă la mare”, a explicat Jugănaru.

Din datele ANT, la Costinești sunt mai puțin de 12.000 de locuri, la Mamaia, 21.532, la Neptun – 9.147, la Năvodari – 8.720, la Vama Veche – 1.036, la Eforie Nord și Eforie Sud, aproape 20.000, iar la Saturn – 5.425. În total, 101.610 locuri de cazare în structurile clasificate, incluzându-le și pe cele 4.062 din orașul Constanța.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Poliției Constanța au declarat că date exacte privind numărul turiștilor pe litoral nu pot fi luate decât de la ANT.

„Sunt identificate mai multe fenomene cu privire la cazarea turiștilor în structuri de primire turistică, atât pe litoral, cât și în alte zone ale țării, unul dintre acestea fiind cazarea de către operatorii care au înregistrată activitatea turistică la administrația fiscală din raza teritorială (structuri de primire turistică care au până la 5 camere) și care nu necesită obținerea certificatului de clasificare de la Autoritatea Națională pentru Turism. Un alt fenomen identificat este ca în timpul sezonului estival, locuitorii județului Constanța (dintre care un număr de peste 280.000 de locuitori în municipiul Constanța) cazează în mod gratuit prieteni sau rude din restul țării. Amintim că județul Constanța are un număr de peste 600.000 de locuitori”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ANT.

Cu toate acestea, niciun oficial din turism nu poate spune câți turiști merg într-un weekend la mare.

„Nu avem cum să ajungem la cifra de 250.000 de turiști pe litoral. Probabil că în weekend-ul următor vom ajunge la 300.000 de turiști, un nou record național. România, campioană la cazări la negru, cu 300.000 de turiști în 100.000 de locuri!”, a încheiat Dragoș Răducan de la FPTR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume