Sursele citate au mai spus, pentru MEDIAFAX, că moartea lui Silviu Ionescu a fost investigată de polițiștii Biroului Morți Suspecte din Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei, ca urmare a faptului că s-a produs într-un penitenciar.
Trupul fostului diplomat a fost transportat la INML, pentru necropsie, iar legiștii au stabilit că moartea a fost „neviolentă” și s-a produs „pe fondul unei infecții pulmonare”, conform acelorași surse.
Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu, condamnat la șase ani de închisoare pentru accidentele rutiere în urma cărora o persoană a murit și două au fost rănite, a murit, marți, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 13 februarie, el a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la șase ani de închisoare pentru două accidente rutiere produse în decembrie 2009 în Singapore, instanța mărind cu trei ani pedeapsa dispusă anterior în cazul acesteia.
Fostul diplomat a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanței supreme, care l-au acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și fals în declarații.
Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparținând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecție semaforizată, două persoane în vârstă de 30 și, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.
Ionescu a părăsit locul accidentului și a continuat să conducă mașina până la următoarea intersecție semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată Ionescu nu a oprit, părăsind locul accidentului și abandonând mașina într-o zonă industrială a orașului Singapore, au precizat procurorii.
Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două suferind leziuni.
Ulterior producerii celor două accidente de circulație, Silviu Ionescu a sesizat poliția singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din fața Ambasadei României, după ora 2.00, situație neconformă cu realitatea, pe care a susținut-o și prin declarațiile date în fața autorităților judiciare singaporeze, au mai arătat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Pe de altă parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat despăgubiri în valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw – una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victimă care a primit compensații pentru rănile suferite.
Prietenul său, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a murit după zece zile de la accident, iar o a treia victimă, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit răni ușoare.