Prima pagină » Știri » Caz fără precedent în sistemul sanitar: o maternitate a fost închisă după ce un făt ar fi murit în momentul nașterii

Caz fără precedent în sistemul sanitar: o maternitate a fost închisă după ce un făt ar fi murit în momentul nașterii

Caz fără precedent în sistemul sanitar: o maternitate a fost închisă după ce un făt ar fi murit în momentul nașterii
Maternitatea din Mioveni s-a închis. Decizia a fost luată de conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon" din Mioveni, Argeș, care a decis închiderea secției de obstetrică-ginecologie a unității sanitare, după ce un copil s-a născut mort

Maternitatea din Mioveni s-a închis. Decizia a fost luată de conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Mioveni, Argeș, care a decis închiderea secției de obstetrică-ginecologie a unității sanitare, după ce un copil s-a născut mort. „În momentul de față, maternitatea din cadrul spitalului este închisă, deoarece am demarat o anchetă administrativă pentru a stabili cum s-a întâmplat faptele în cazul copilului care s-a născut mort, vineri, 6 septembrie. Avem un singur medic ginecolog. Astfel, am decis închiderea secției”, a declarat pentru gândul Constantin Iorga, managerul unității sanitare.

La sfârșitul săptămânii trecute, o femeie aflată în travaliu a venit la Spitalul din Mioveni pentru a naște. Femeia, în vârstă de 34 de ani a adus pe lume un băiat de 4,4 kilograme. Pacienta a fost asistată de dr. Georgeta Drăgoi, singurul medic ginecolog din cadrul unității sanitare. Din păcate, copilul s-a născut mort, după cum arată primele date ale anchetei. Femeia nu era la prima naștere. Aceasta mai are acasă doi copii, unul de 16 ani, iar altul de 13 ani. Femeia a declarat că a fost permanent monitorizată de medici pe timpul sarcinii, spunându-i-se că nu vor fi probleme. Ea a susținut că nu a știut că băiețelul trăia când l-a născut, precizând că va depune plângere penală după ce va vedea certificatul de deces al bebelușului. „Acum am aflat că bebelușul meu a fost viu la naștere și a murit după aceea. De-abia am ieșit din spital și urmează să depun plângere. Mie la naștere doctorița mi-a spus că s-a născut mort. Să vedem întâi certificatul medico-legal și după aceea o să vedem dacă facem plângere. Am avut bani pentru medic, cum să te duci la medic fără bani, cum să te urci pe masa de nașteri altfel”, a declarat femeia.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Argeș au precizat că au demarat o serie de anchete în acest caz. „IML a demarat o anchetă în acest caz. Din primele date, copilul a venit pe lume mort. Reprezentanții de la medicină legală ne-au transmis că pe corpul copilului s-au văzut traumatisme, dar nu au dat un verdict concret în acest sens. Deocamdată nu se poate spune clar dacă este vorba de un caz de malpraxis”, a declarat pentru gândul dr. Aura Copceag, șef serviciu control în sănătate, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș.

Reprezentantul DSP Argeș a mai punctat că și instituția pe care o reprezintă a demarat o serie de anchete în cazul spitalului de la Mioveni. „În primă fază am inspectată dacă maternitatea respectă condițiile de igienă. Rezultatele au arătat că pacientele care veneau să nască aici erau în siguranță din punct de vedere al condițiilor de igienă. Tot din primele date ale anchetelor demarate am constatat că unitatea spitalicească nu respecta normele impuse de legislație în privința personalului pentru asistența medicală spitalicească. Aceste norme impun minimum de posturi astfel: un medic neonatolog la trei-cinci paturi, iar maternitatea din Călinești are șapte paturi și o jumătate de normă medic neonatolog, angajat prin contract de prestări servicii. De asemenea, nu se respectă nici prevederile privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de ATI din unitățile sanitare. În secția ATI nu este angajat niciun medic. Aici, există un contract prestări servicii care prevede prezența medicului în unitate, la solicitare”, a mai precizat dr. Copceag.

Cazul copilului născut mort, anchetat și de poliție

Cazul copilului născut mort la maternitatea din cadrul Spitalului Mioveni a intrat în atenția poliției. „Părinții nu au venit să depună vreo plângere în acest sens. Am demarat o anchetă în acest caz, după ce ne-am auto-sesizat în acest caz, în urma relatărilor din presă. Trupul copilului se află la IML, iar medicii legiști urmează să stabilească cauza morții. Rezultatele de la IML ar putea veni într-o săptămână, dar și în câteva luni”, a declarat pentru gândul comisarul șef Dănuț Dinu, reprezentant al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. Reprezentantul poliției a spus că familia copilului decedat nu a depus nicio plângere în acest caz.

Potrivit primelor declarații ale medicilor legiști transmise de Mediafax, bebelușul era în viață, dar a murit în momentul nașterii, decesul acestuia fiind „violent”.  Șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș, Dan Manu, a spus că a „sugerat” Direcției de Sănătate Publică, din calitatea de președinte al comisiei de sănătate a Consiliului Județean, „să stopeze nașterile la Secția din Călinești a Spitalului Mioveni pentru că este inadmisibil să se întâmple așa ceva”.

„Autopsia a fost dispusă de Poliția Județeană Argeș, Serviciul de Investigații Criminale, concluzia este că micuțul s-a născut viu, iar moartea a fost violentă și a avut loc în momentul nașterii. Este al doilea caz identic în decurs de opt luni. Am sugerat DSP Argeș, în calitatea mea de și președinte al comisiei de sănătate a Consiliului Județean Argeș, să stopeze nașterile la Secția din Călinești a Spitalului Mioveni pentru că este inadmisibil să se întâmple așa ceva. Acolo este o problemă legată de organizarea echipei, de administrare și de personal, fiind un singur medic pe acest domeniu. Nu este posibil ca la o naștere să nu ai un neonatolog și un medic de terapie intensivă”, a declarat directorul SML Argeș.

În momentul în care s-a întâmplat tragedia, în maternitatea din cadrul Spitalului din Mioveni mai erau internate nouă gravide, cu sarcini cuprin­se între 16 și 37 de săptămâni, două dintre ele, cu sarcina mai mare de 35 de săptămâni. „Pentru că s-a luat decizia închiderii secției de obstetrică-ginecologie a spitalului, cele două femei însărcinate care trebuiau să nască au fost transferate la Spitalul județean Argeș, în timp ce restul, care nu prezentau probleme grave de sănătate, au fost trimise acasă”, a mai punctat managerul unității sanitare, Constantin Iorga.

Dr. Aura Copceag, de la DSP Argeș a mai spus că la finalizarea anchetelor demarate este posibil să fie limitată activitatea maternității, respectiv să nu mai aibă loc nașteri în unitatea medicală.

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Mioveni are autorizație sanitară de funcționare pentru secțiile exterioare ATI, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie și Nounăscuți din localitatea Călinești.

DSP Argeș a mai făcut un control la maternitatea din Călinești și în luna martie, când s-a constatat că se respectă structura funcțională și condițiile de igienă reglementate de prevederile legale în vigoare, dar a fost semnalat faptul că o parte din insta­la­țiile sanitare necesitau reparații. Atunci, unitatea medicală a fost amendată cu 500 lei și s-au impus măsuri și termene de remediere a deficiențelor.

Anul trecut s-a decis închiderea spitalului, după ce un alt copil a murit la naștere

Nu este pentru prima dată când maternitatea din cadrul Spitalului „Sfântului Spiridon” din Mioveni a fost închisă. În urmă cu un an familia unui bebeluș mort la naștere la Secția din Călinești a Spitalului Mioveni a acuzat-o pe dr. Georgeta Drăgoi că a refuzat să îi facă mamei copilului operație de cezariană, refuz în urma căruia bebelușul a murit. Familia a reclamat că este vorba despre o culpă medicală și a depus plângere la Poliție.

Pe parcursul anchetei, maternitatea a fost închisă, ulterior luându-se decizia închiderii întregii unități sanitare. „Spitalul s-a închis pentru că a trebuit să facem dezinsecția. A fost o concidență faptul că s-a decis închiderea spitalului în acea perioada”, a mai spus Constantin Iorga, managerul spitalului.  

Mama copilului născut mort în urmă cu un an spunea că aceasta a solicitat transferul de la Călinești la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Pitești, deoarece bebelușul, în greutate de 4,3 kilograme, nu putea fi născut normal, dar medicul s-a împotrivit.

Ulterior, medicii legiști argeșeni au stabilit că decesul bebelușului de la secția din Călinești a Spitalului Mioveni a fost provocat de un traumatism cranio-cerebral forte, moartea fiind violentă.

Cazul medicului Georgeta Drăgoi de la spitalul din Călinești a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni. Procurorii spuneau că acest medic a mai fost inculpat și trimis în judecată în 5 aprilie 2007 pentru vătămare corporală gravă din culpă medicală.

Citește și