CAZ INEDIT ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA. Gemenii care s-au născut la 7 ore diferență și la o sută de kilometri distanță unul de altul
O femeie în vârstă de 35 de ani din județul Constanța a născut gemeni la două spitale diferite. Ea s-a prezentat, miercuri noapte, la Spitalul Orășenesc Hârșova, unde l-a născut, de dimineață, pe primul copil, un băiat, iar la șapte ore diferență și la o sută de kilometri distanță l-a adus pe lume și pe al doilea copil, tot un băiat, la Spitalul de Urgență Constanța.
„Atunci când a ajuns la spitalul din Hârșova, pacienta a fost luată în primire de medicul care era de gardă, specialist în pediatrie. Spitalul Orășenesc Hârșova este de categoria a IV-a și are o singură linie de gardă. În acest spital nu se fac nașteri, iar gravidele din zonă trebuie să ajungă la spitalul din Constanța pentru a naște”, a declarat pentru gândul Veriodi Cherata, inspector în cadrul biroului de relații cu publicul de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.
După ce s-a născut primul copil, cadrele medicale au constatat că cel de-al doilea făt nu ar fi fost poziționat corect pentru o naștere normală. Ca să evite orice posibilă complicație, și pentru că nu aveau medic anestezist în spital, cei de la Hârșova au decis ca pacienta să fie transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Veriodi Cherata susține că medicul de gardă din Hârșova a respectat protocoalele care se impuneau în acest caz. Inspectaorea a mai spus că pacienta se afla la cea de-a cincea sarcină și că nu a fost monitorizată de un medic ginecolog pe parcursul gravidității. Mai mult, femeia nici nu știa că este însărcinată cu gemeni.
Reprezentanta DSP Constanța explică și de ce pacienta a născut primul geamăn la Hârșova: „O femeie cu dilatație V nu putea fi trimisă cu ambulanța de la Hârșova la Constanța. Risca să nască primul făt în ambulanță, iar complicațiile puteau apărea oricând”, a declarat Veriodi Cherata.
Inspectorul precizează că după ce femeia l-a născut pe primul copil, pe cale naturală, asistată de medicul pediatru aflat de gardă în acea noapte la Spitalul din Hârșova, a fost trimisă cu ambulanța la spitalul din Constanța. În mașină se aflau și o moașă, dar și bebelușul, aflat în incubator. Între timp, unitatea medicală din municipiu fusese anunțată telefonic. „Pe drum, ambulanța de la Hârșova s-a întâlnit cu salvarea de la Constanța, care avea și medic”, a mai spus Veriodi Cherata.
Ajunsă la Spitalul de Urgență din Constanța, femeia l-a născut și pe cel de-al doilea copil. „Atunci când pacienta a ajuns la noi, întreaga echipă medicală era pregătită. Nașterea celui de-al doilea copil nu s-a putut realiza la Hârșova, deoarece cel de-al doilea bebeluș reprezinta o sarcină pelviană, adică nu era poziționat corespunzător unei nașteri normale și se impunea o operație cezariană. În cele din urmă, și cel de-al doilea făt s-a născut tot pe cale naturală. Avea 2.400 de grame la naștere. Atât mama, cât și cei doi băieței sunt în stare bună. Vor mai rămâne însă în spital câteva zile”, a declarat pentru gândul dr. Cătălin Grasu, directorul medical de la Spitalul de Urgență Constanța.
Nașterea gemenilor la 100 de kilometri distanță a declanșat o anchetă intraspitalicească
Venirea pe lume a celor doi copii la două spitale diferite a determinat autoritățile sanitarea să înceapă o anchetă pentru a se vedea în ce condiții a născut femeia primul copil. „Chiar dacă spitalul din Hârșova nu mai aparține de Ministerul Sănătății, ci de primărie, noi am solicitat Direcției de Sănătate Publică să înceapă o anchetă la spitalul din Hârșova, iar mai apoi să sesizeze autoritățile în ce condiții s-a născut primul copil”, a declarat pentru gândul Oana Grigore, șeful biroului de presă de la Ministerul Sănătății.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța au declarat pentru gândul că după ce vor aduna toate datele, vor cere și părerea Colegiului Medicilor. „Este un caz special, o situație specială. Cazul este destul de complex și avem nevoie și de părerea comisiei de specialitate de la Comisia de specialitate de obstetrică-ginecologie din cadrul Colegiului Medicilor” a spus dr. Mihaela Dinisov, director adjunct al DSP Constanța.
Medicul precizează însă că nici mama și nici tatăl gemenilor nu au depus nicio plângere împotriva medicilor de la Hârșova și nici nu i-au acuzat de malpraxis.
În august 2012 o sibiancă a născut gemeni la două spitale diferite
Pe 10 august 2012, o femeie în vârstă de 36 de ani din comuna Brădeni, Sibiu, însărcinată cu gemeni a născut la două spitale diferite. Primul făt, fetiță, a venit pe lume natural, la o unitate medicală din Agnita, iar celălalt, băiețel, prin cezariană, la Maternitatea din Sibiu.
Surse medicale au declarat Mediafax că băiețelul avea o poziție nefirească la naștere, iar medicii de la Agnita au luat hotărârea să o trimită pe femeie la Maternitatea din Sibiu pentru a nu pune în pericol viața Femeia din comuna Brădeni mai are cinci copii acasă și nu a fost dispensarizată pe durata sarcinii. „Pacienta a venit într-o situație destul de dificilă. A venit în urgență maximă, într-o situație de risc mare atât pentru ea, cât mai ales pentru copil. Copilul era cu mecanismul nașterii blocat, cu prolabare de cordon și situația era extrem de periculoasă mai ales pentru făt. Din cauza blocării mecanismului de naștere, era la fel de periculoasă și pentru mamă. Cazul a fost adus de la Maternitatea Agnita, unde s-a internat complet nedispensarizată pe tot parcursul sarcinii, în expulzie cu primul făt. Practic, nu s-a știut decât în momentul în care a expulzat primul făt că sarcina este gemelară. S-a constatat blocarea mecanismului nașterii la cel de-al doilea făt cu prolabare de cordon, deci o situație extrem de gravă pentru făt și a fost trimisă de urgență cu Ambulanța la Sibiu însoțită de un cadru medical de la Maternitatea Agnita care, practic, a salvat viața băiețelului”, a declarat dr. Dragoș Popescu, medic primar Obstretică – Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență.