„Nu e un absurd, e o insultă pur și simplu la adresa Parlamentuluiși la adresa poporului român. Am încercat să explic la nivelul Biroului Permanent Reunit astăzi că acest proiect pe pachetul de Justiție au rămas, practic, fără obiect. Noi am decis în Comisia juridică de ieri (marți – n.r.) să prorogăm termenul referitor la pensionarea anticipată la 20 de ani cu doi ani de zile, nu cu un an de zile. De asemenea, să prorogăm intrarea în vigoare a completelor de trei cu un an de zile. Votul în comisie a fost ieri unanim. CSM și MJ au susținut acest punct de vedere. E o soluție foarte bună în momentul de față pentru a lua o eventuală presiune asupra sistemului judiciar. Astăzi în plen acest proiect de lege a primit vot unanim. E o procedură parlamentară care s-a finalizat astăzi, proiectul aplecat la promulgare la președinte. Practic acest proiect a rămas fără obiect”, a spus Robert Cazanciuc, în Parlament.
Senatorul PSD a adăugat că proiectul de asumare a răspunderii reprezintă de fapt o lipsă de transparență.
„Pur și simplu Guvernul girează prin această asumare acest nimic, această indolență, această lipsă de răspundere a unora din CSM, care în loc să își vadă de ceea ce spune pe lege stau să se certe între ei. Această asumare este o ordonanță de urgență, o lipsă de transparență. În mod normal, guvernul trebuie să-și retragă acest proiect”, a adăugat Cazanciuc.
El a anunțat că PSD va depune amendamente până joi, la ora 10:00, însă va solicita retragerea proiectului de asumare.
„O să depunem mâine până la ora 10:00 amendamente. Vom trimite amendamentele la Guvern, dar Guvernul trebuie să renunțe la acest proiect pentru că a rămas fără obiect”, a completat social-democratul.
Camera Deputaților și Senatul se reunește, joi, de la ora 12.00, în plen reunit pentru pachetul celor trei proiecte de lege pe care și-a asumat răspunderea Guvernul Orban. Conform calendarului stabilit de conducerea Parlamentului, amendamentele pot fi depuse de aleși până la ora 10.00.
Guvernul și-a asumat răspunderea pe modificarea Legilor Justiției, pentru abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.
Executivul a adoptat cele trei proiecte pe care își asumă răspunderea în ședința de marți seara.
Proiectul care prevede modificarea Legilor justiției propune prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2021 a pensionării anticipate a magistraților, creșterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar și partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii.
Între timp, Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă inițiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraților este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menținută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.