„Luăm astăzi (miercuri – n.r.) o decizie importantă cu privire la consolidarea și restaurarea cazinoului din Constanța, clădire emblematică pentru zona litoralului românesc și pentru România. Deblocăm lucrările pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, un proiect de investiții estimat la aproape 112 milioane de lei”, a anunțat, miercuri, Viorica Dăncilă.
Premierul și-a exprimat convingerea că, după restaurare, Cazinoul va deveni un centru cultural și de divertisment cunoscut la nivel internațional.
„Apreciez domnule vicepremier Suciu că vă asumați realizarea acestui proiect care a fost abandonat ani de zile și am convingerea că acest obiectiv important va redeveni un centru cultural și de divertisment de avergură internațională”, a conchis Dăncilă.
Consilierii locali din Constanța au adoptat în luna februarie o hotărâre prin care au aprobat cheltuielile ce revin autorității locale pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului, suma depășind 15 milioane de lei.
Primarul orașului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat că de Cazinou se ocupă Compania Națională de Investiții, în timp ce municipalitatea se ocupă de racordarea la utilități și de integritatea falezei.
„Municipiul își asumă lucrările de racordare la utilități, de sistematizare a terenului pe care se află Cazinoul, de punere în siguranță a taluzului și de protecție a taluzului. Lucrările, conform devizului, ce cad în sarcina municipalității au condus la o valoare de aproximativ 14,5 milioane de lei fără TVA și, în mod evident, de îndată ce Compania Națională de Investiții va proceda la o licitație, același lucru îl va face și municipalitatea pentru ca lucrările să se desfășoare simultan, așa cum este firesc. Evident că această hotărâre aprobată astăzi (vineri – n.r.) în unanimitate înseamnă obligația Primăriei de a-și înscrie în buget sume necesare pentru realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru orașul nostru”, a spus primarul.
Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată „monument de arhitectură” ce face parte din patrimoniul cultural național și este inclusă în Lista Monumentelor Istorice. Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât și în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor – 1947, sau când a fost abandonat – din 2010. În prezent, imobilul Cazino din Constanța (teren + construcție) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Națională de Investiții.