Cazul adolescentelor dispărute | Cazul Caracal și protocoalele secrete. „Ce lege permite SRI să facă astfel de localizări?”
„Nu avea nevoie de protocol si procurorul poate coopera cu serviciile. Procurorul de caz este cel care a greșit fundamental. Nu e nevoie de protocoale să colaboreze. În acest caz SRI nu a fost mobilizat în acest caz. Poate cel mult Directia de Informații a MAI. Rețeaua informativă a fost la pământ”, a declarat Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, președinte al Coaliției pentru Modernizarea României
Declarațiile vin în comtextul declarațiile din ultimele zile, potrivit cărora lipsa protocoalelor secrete ar fi dus la localizarea târzie a Alexandrei.
„Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR. De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se știa locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeași ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani”, se arată într-o scrisoarea deschisă a Asociației pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP).
Pe de altă parte, Victor Alistar, reprezentant al Societății Civile în CSM, transmite că e nevoie de anchetarea sumelor uriașe pentru dotarea STS și că ce s-a întâmplat la Caracal este: „consecința statului care ne supravegează, dar nu ne ocrotește!”.
Alistar a acuzat procurorul de caz că a încadrat greșit cauza „având în vedere elementele care se degajau din conținutul convorbirilor înregistrate în sistemul 112″.
Legat de acest subiect o reacție a venit și de la președintele Uniunii Judecătorilor din România, dana Gîrbovan, care acuză folosirea cazului în alte interese.
„Este trista si foarte cinica folosirea cazului de la Caracal pentru ca diversi magistrati, jurnalisti sau formatori de opinie sa isi valideze tezele despre justitie si modificarile aduse legilor justitiei. Nu exista astfel de legaturi decat in distorsiunea faptelor si a adevarului facuta prin tacticile lor manipulatorii (…) Am vazut tot procurori spunand ca pe vremea cand colaborau prin protocoale secrete cu SRI li se ofereau date exacte in privinta localizarii, ceea ce STS nu poate face. Ce lege din Romania da dreptul doar SRI sa faca astfel de localizari la nivel de performanta? De ce nu are si STS aparatura necesara, daca STS si nu SRI e raspunzator de gestionarea apelurilor de urgenta?”, a scris Gîrbovan, pe Facebook.