Cazul adolescentelor dispărute. Rămășițe umane, găsite în locuința unui mecanic. Detalii revoltătoare: Polițiștii ar fi așteptat dimineața să intervină, deși știau coordonatele de noaptea / Apelul Alexandrei la 112 s-a terminat cu „Vine, vine” – LIVE TEXT
ORA 22:55 Secția de anchetă a magistraților s-a sesizat din oficiu
Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție anunță, vineri seară, că s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariția adolescentelor din Olt.
„Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în noaptea de 25/26 iulie 2019 în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariția a doua persoane de sex feminin din județul Olt”, se arată într-un comunicat de presă al instituției, remis Mediafax.
ORA 22:00 Chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române: Apelul Alexandrei la 112 s-a terminat cu „Vine, vine”
Chestorul Ioan Buda, șeful Poliției Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, că a luat act de demiterea sa pentru intervenția defectuoasă în cazul fetei de la Caracal, despre care există indicii că a fost ucisă. Buda a spus că apelul Alexandrei s-a terminat cu „Vine, vine”.
Chestorul, întrebat de ce nu au intervenit polițiștii imediat ce au avut informații că Alexandra este în casa lui Gheorghe Dincă, a spus că acest lucru s-a dorit, dar procurorul nu a permis intervenția Poliției decât la ora 6.
ORA 21:50 Ministrul Afacerilor Interne: Am propus demiterea șefului Poliției și a prefectului. Florian Dragnea îl va înlocui pe Buda
Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a anunțat, vineri seară, că a propus demiterea șefului Poliției Române și a prefectului județului Olt, precizând că locul lui Ioan Buda la șefia Poliției Române va fi luat de adjunctul acestuia, Florian Dragnea.
Dăncilă cere demisia șefului Poliției Române și prefectului de Olt, după cazul fetei ucise
Premierul Viorica Dăncilă cere demisia șefului Poliției Române, chestorul Ioan Buda, și a prefectului județului Olt, ca urmare a intervenției defectuoase în cazul fetei de 15 ani ucise în județul Olt.Premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea șefului Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a prefectului județului Olt, Petre-Silviu Neacșu, și a șefului împuternicit al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Voiculescu Cristian.
Dăncilă motivează cererea sa spunând că au existat „deficiențe și ezitări” privind intervenția Poliției în cazul fetei de 15 ani care a fost dată dispărută și apoi ucisă în județul Olt.
„În momentul în care în subordine au existat astfel de deficiențe, ezitări, astfel de lucruri care nu au ce căuta, cred că șeful Poliției trebuia să ia măsuri. Nu trebuie întodeauna să căutăm pe cel care are cel mai mic grad. De la cel mai mare până la cel mai mic trebuie să-și asume acest lucru, iar când astfel de tragedii au loc trebuie să luăm măsurile care se impun. Atunci când se fac astfel de erori, cred că trebuie să acționăm cu fermitate pentru ca pe urmă să nu ne mai întâlnim cu astfel de cazuri. Toți trebuie să acționăm cu fermitate atât din punctul de vedere al atribuțiilor care intră în subordinea Guvernului, dar și din punct de vedere al președintelui României, unde în CSAT trebuie să ceară un raport riguros al modului în care a acționat STS și procurorul general”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seara, la Antena3.
ORA 21:00 STS anunță că a pus la dispoziția Parchetului Tribunalului Olt toate documentele și înregistrările
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pus la dispoziția Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt toate documentele și înregistrările referitoare la cazul din Caracal, anunță purtătorul de cuvânt al Serviciului, Mariana Pop. Aceasta a precizat că toate apelurile au fost transferate Poliției.
Dispariția primei fete: Un necunoscut i-a anunțat în aprilie familia că e în Elveția
Persoane necunoscut l-au sunat, pe 15 și 19 aprilie 2019, pe bunicul Mihaelei, fata în vârstă de 18 ani din Dolj dispărută în aprilie, și i-au spus acestuia ca tânăra este în Elveția și nu mai vrea să se întoarcă acasaă, arată DIICOT, într-un comunicat de presă remis Mediafax.
Pe 15 aprilie 2019, lucrătorii Postului de Poliție Dioști au fost sesizați, prin plângere, de către un bărbat din comuna Dioști, sat Radomir, județul Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat voluntar de acasă, din comuna Dioști, către municipiul Caracal și nu a mai revenit.
Trei zile mai târziu, pe 18 aprilie, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Coșoveni au dispus începerea urmăriririi penale pentru lipsire de libertate în mod ilegal.
ORA 20:00 Protest tăcut în fața Ministerului de Interne față de cazul celor două adolescente dispărute – FOTO / VIDEO
Reprezentanții a trei organizații civice alături de cetățeni sunt, la ora transmiterii știrii, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au aprins candele și au adus flori, în memoria celor două adolescente, care ar fi fost răpite și ucise în județul Olt.
„E un eveniment prin care noi ne cerem iertare, că doar atât putem să facem, noi, cetățenii României, să ne cerem iertare (…) pentru că, din păcate este o tragedie, de care voi ați aflat, noi am aflat, și sunt foarte multe în fiecare zi de care nu aflăm. Doar atât, să aprinzi două candele, să aduci 2 trandafiri pentru cineva care a murit degeaba.
ORA 19:55 Procuroul general: Am luat legătura cu DIICOT și nu exista o listă cu suspecți în cazul precedentei dispariții
Procurorul general, Bogdan Licu, a revenit cu informații, vineri, despre dosarul de la DIICOT în cazul dispariției precedentei fete, precizând că a vorbit cu cei din Direcție și că nu există o listă cu suspecți în acea cauză.
„La intervenția precedentă, în toată această nebunie informațională, s-a înțeles faptul că acest ucigaș era o listă de suspecți în dosarul DIICOT. Am luat legătura cu procurorii de la DIICOT, nu exista o listă cu suspecți în cazul precedentei dispariții. Ulterior a apărut cealaltă speță de ieri. În timp ce cercetările erau în derulare și a fost cunoscut în media acest incident, procurorii de la Craiova au aflat de această speță care părea similară ca mod de operare cu speța lor și de aici s-au autosesizat cu privire la această speță. În cursul după-amiezii de ieri, dosarul privind victima a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal de către Poliție, undeva în jurul orelor 15, cam la trei ore după apelul la 112. S-a descoperit un Renault gri, s-a văzut și numărul de înmatriculare și azi-noapte, în jurul orelor 1, s-a stabilit locația ucigașului. Între timp, în cursul după-amiezii, polițiștii și procurorul au mai fost la alte trei locații pentru că informațiile furnizate de STS nu au fost foarte exacte”, a declarat procurorul general, la Antena 3.
ORA 19:35 Ministrul Justiției cere Direcției de Elaborare Acte Normative măsuri de modificare a legislației
Ministrul justiției a cerut Direcției de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției să evalueze legislația în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență, măsuri de modificare a legii.
„Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoștință din mass media despre această situație halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităților sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieți omenești. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea și regretul față de această crimă oribilă. Ministrul Justiției prezintă sincere condoleanțe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare și asigură atât familia, cât și opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ține de competența sa legală”, arată ministerul Justiției, într-un comunicat de presă, postat pe pagina de Facebook.
ORA 19:15 Dăncilă: Fac apel la președintele Iohannis pentru o analiză riguroasă în ședința CSAT privind STS
Premierul Viorica Dăncilă face apel la președintele Klaus Iohannis pentru o analiză „riguroasă” în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) de marți, privind responsabilitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în cazul fetei din județul Olt care a fost dată dispărută.
„Crima din Caracal este o dramă cumplită, o tragedie care ne-a înghețat inimile. Ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Ca prim-ministru, solicit imperativ o anchetă completă și elucidarea de urgență a acestui caz, motiv pentru care…”
ORA 18:55 Inspecția Judiciară va face verificări pentru a stabili dacă există abateri disciplinare
Inspectorii judiciari din cadrul Inspecției Judiciare vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârșirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal, au precizat, pentru Meddiax, reprezentanții instituției.
Reprezentanții Inspecției Judiciare au confirmat, pentru Mediafax, că inspectorii judiciari vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârșirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal.
ORA 18:40 STS revine cu explicații: Victima, găsită în zona indicată de STS în urma a două apeluri din trei
Serviciul Special de Telecomunicații (STS) a revenit, vineri, cu detalii despre localizarea apelului victimei din cazul Caracal, Serviciul transmițând că fata de 15 ani a fost localizată de anchetatori în zona indicată de STS în urma a două din cele trei apeluri la Serviciul de Urgență 112.
Reprezentanții Serviciului Special de Telecomunicații au revenit, vineri, cu precizări despre localizarea Alexandrei, fata care a sunat de trei ori la 112, precizând că victima a fost găsit în zona indicată de STS în urma a doua dintre cele trei apeluri.
În plus, la al doilea apel, spun reprezentanții STS, telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicații mobile.
ORA 18:30 CSM cere IJ și SIIJ să verifice cum a intervenit procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecției Judiciare (IJ) și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să verifice modul în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supervizat percheziția domiciliară din Caracal.
„Față de informațiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din județul Olt, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecției Judiciare și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la…”
ORA 18:25 Dăncilă: Am cerut ministrului de Interne să meargă la Caracal. Vom lua măsuri foarte ferme
Viorica Dăncilă a declarat, despre cazul fetei dispărute din Olt, că ministrul Afacerilor Interne Nicolae Moga se va deplasa la Caracal pentru a avea concluziile anchetei cât mai rapid posibil. Aceasta a spus că vor fi luate măsuri „foarte ferme” în ceea ce privește intervenția autorităților.
„Am cerut ministrului Afacerilor Interne să meargă la fața locului astfel încât să putem să avem concluziile acestei anchete cât mai rapid posibil. (…) Trebuie să luăm măsuri foarte ferme în urma unei anchete, pentru că cei care au greșit trebuie să plătească. Nu există nicio scuză”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, vineri, la Vaslui.
ORA 18:00 Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Olt a fost destituit din funcție
Șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, a anunțat, vineri, că l-a destituit din funcție pe inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Cristian Voiculescu, care era împuternicit pe această poziție, în urma neregulilor din cazul adolescentei dispărute în Caracal.
„Colegul meu de la dispecerat l-a informat pe inspectorul șef, inspectorul șef a luat măsurile astea și a greșit pentru că nu a raportat mai departe. Pentru asta l-am și destituit astăzi. Pe împuternicitul de la comanda Inspectoratului Olt”, a declarat Ioan Buda, la Antena 3.
ORA 17:55 Cătălin Rădulescu cere demisia conducerii STS și a Poliției Olt
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu cere demiterea și punerea sub acuzare a directorului și a operatorului STS, care se fac răspunzători pentru moartea fetei de 15 ani din Olt, precum și a conducerii Poliției din județ și a agenților care nu au intervenit la timp.
„Cer urgent, demiterea și punerea sub acuzare atât a directorului STS cât și a operatorului STS, care se fac răspunzători de moartea fetiței de 15 ani din Olt, cât și al Comandantului poliției Olt și al tuturor polițiștilor care trebuiau să acționeze conform stării de necesitate și au acționat după 19 ore de la apelurile disperate ale fetitei. Sunt tată de fetiță și nu pot să mă gândesc ce simt părinții acestei fetițe care putea fi salvată dacă acești nemernici atât de la STS cât și de la politie ar fi acționat cum trebuia și și-ar fi făcut datoria , așa cum acționează și își fac datoria in 2019 aceleași servicii într-o țară europeană”, a scris deputatul Cătălin Rădulescu, vineri, într-o postare pe Facebook.
Social-democratul cere explicații colegului său de partid, ministrul Nicolae Moga pentru greșelile de procedură facute în acest caz.
ORA 17:50 Dispariția unei fete din Dolj, în luna aprilie, ar putea fi conectată cu dispariția Alexandrei
O fată de 19 ani, din Dolj, dată dispărută în luna aprilie, ar putea fi a doua victimă a criminalului din Olt. Mihaela a plecat de acasă, din localitatea Dioști, județul Dolj, pentru a ajunge la Caracal și nu s-a mai întors.
Mihaela, tânăra din Dioști, județul Dolj, a plecat de acasă în prima jumătate a lunii aprilie, pentru a rezolva probleme personale în Caracal și nu s-a mai întors.
ORA 17:35 Procurorul general anunță: Dincă e vizat într-un dosar constituit la DIICOT ca urmare a dispariției primei fete
Procurorul general Bogdan Licu a anunțat, vineri, că la DIICOT a fost declinat un dosar constituit ca urmare a dispariției primei fete și că există posibilitatea ca dosarul în care este cercetată moartea Alexandrei să fie preluat de către Direcție.
„Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariției de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posiblitatea ca prezentul dosar unde se face cerctarea la fața locului să fie preluat de către DIICOT și instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecți și în acest cerc apărea acest om”, a declarat Bogdan Licu, la Antena 3.
ORA 17:25 Cumpănașu, despre nepoata sa Alexandra: Era masacrată în casă cu polițiștii și procurorii la poartă
Alexandra, fata dispărută din Caracal, este nepoata lui Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României declarând, vineri, că polițiștii au pierdut timp așteptând să confirme dacă vocea care a sunat la 112 de 3 ori era chiar a fetei.
„Oamenii ăștia au stat de la 3 la 6 pentru că nu e caz de flagrant? Indivizii ăștia își bat joc de un copil, stau la poartă când se aud țipete din interior? Eu nu mă las până când fiecare dintre ei nu va intra în pușcărie sau vor plăti cu ceva ca să simtă nemernicii. Revolta e atât de mare încât nu vreau să îi văd pe stradă. A sunat la 112 de la alt număr, nemernicii ăștia nici măcar nu au verificat până la 12 noapte am spus eu să confrunte cu tatăl fetei pentru că nu credeau că e Alexandra cea care a sunat. Avem timp de probe de voce când este un copil răpit? Nu. Ce au făcut până au intervenit șefii de la București? Nimic. Au stat lângă poartă și fata era masacrată în casă. Săteau polițiștii cu procurorii și nepoata mea era masacrată”, a declarat Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, la Antena 3.
Percheziția domiciliară a început după trei ore de la primirea autorizației
Pecheziția locuinței lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimei din Caracal a început după aproximativ trei ore de la momentul în care s-a obținut autorizația, au declarat, pentru Mediafax, surse din anchetă.
Surse judiciare au declarat, vineri, pentru Mediafax, că autorizația de percheziție a locuinței lui Gheorghe Dincă, suspectul în cazul crimei din Caracal, s-ar fi dat vineri dimineața, în jurul orei 3.00 – 3.30.
Cu toate acestea, percheziția domiciliară a început doar la ora 6.00 dimineața, au precizat sursele citate.
Proiectul care prevede intervenția în cazul dispăruților, uitat de luni de zile în sertarele MAI
Proiectul anunțat de fostul ministru Carmen Dan pentru mai, care trebuia să permită instituțiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruți, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne, nefiind pus în dezbatere publică nici acum, potrivit unor surse oficiale.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că proiectul anunțat de fostul ministru Carmen Dan în luna aprilie, care trebuia să permită instituțiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruți, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne, nefiind pus nici acum în dezbatere publică, deși era anunțat pentru luna mai.
Pe 20 aprilie 2019, Carmen Dan anunța că Ministerul Afacerilor Interne urmează să pună în dezbatere publică în luna mai un proiect de lege prin care instituțiile statului să poată utiliza tehnologiile moderne din posesia persoanelor dispărute, pentru localizarea mai ușoară a acestora. „Am întâlnit în practică diverse situații în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut sau pur și simplu au plecat, în mod voluntar, de la domiciliu. Familiile, evident, că se îngrijorează și raportează la Poliție dispariția. Aici apare problema. În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituțiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile, pentru că, în caz de dispariție, nu se deschide automat un dosar penal și, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală”, declara atunci Carmen Dan, la bilanțul MAI.
Patru luni mai târziu, la ora transmiterii știrii, proiectul de lege se află în consultare internă în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, nefiind pus nici acum în dezbatere publică, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
ORA 16:50 Iohannis va cere în CSAT o anchetă privind modul în care s-a acționat la Caracal
Președintele Klaus Iohannis va cere în ședința CSAT de marți o anchetă privind modul în care s-a acționat la Caracal, în cazul fetei de 15 ani ucise, spunând că vinovații vor trebui aspru sancționați.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal și este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și a pierdut viața în condiții dramatice. Circumstanțele în care a acționat criminalul trebuie clarificate de urgență. Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă”, transmite Administrația Prezidențială..
„În situația în care se va dovedi că s-au luat măsuri greșite sau cu întârziere, vinovații vor trebui aspru sancționați. De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranța cetățeanului trebuie să fie garantată de instituțiile statului”, se mai precizează în comunicat.
ORA 16:45 Dosar penal pentru omor, deschis de procurorii din Olt, în cazul Alexandrei
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuța, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că se fac cercetări pentru omor, în cazul Alexandrei, fata de 15 ani, dispărută, din Caracal. „Nu avem indicii la acest moment că ar fi două victime”, a spus Anuța.
Anca Anuța, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că după ce a fost schimbată încadrarea juridică în cazul fetelor dispărute din Caracal, cauza nu mai este de competența Parchetului Judecătoriei Caracal.
„Dosarul a fost la Parchetului Caracal, acum este la noi pentru că s-a schimbat încadrarea juridică. Sunt indicii cu privire la infracțiune de competența noastră, respectiv omor. Cercetările se fac acum sub aspectul săvârșirii infracțiunii de onor de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt”, a spus Anuța.
Întrebată dacă este vorba despre două fapte, fiind două fete dispărute, Anuța a spus că dosarul penal pentru omor a fost deschis cu privire la Alexandra, fata de 15 ani.
„Nu am niciun indiciu cu privire la o altă victimă. Discutăm doar despre acea minoră de 15 ani, din Dobrosloveni”, a mai spus Anuța.
ORA 16:40 Polițiștii din Caracal ar fi așteptat dimineața să intervină, deși știau locația de noaptea
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața.
Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.
Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că există indicii că polițiștii și procurorii din Caracal nu au gestionat așa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.
ORA 16:25 Anchetatorii lucrează la identificarea celor două fete ale căror rămășițe au fost găsite în Caracal
Anchetatorii lucrează, în prezent, pentru identificarea celor două fete ale căror rămășițe au fost găsite la domiciliul lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul din Caracal. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre Alexandra și altă fată dată dispărută în urmă cu mai mult timp.
Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că anchetatorii încearcă să confirme identitatea celor două cadavre identificate la domiciliul lui Gheorghe Dincă, care ar fi cele două fete date dispărute pe raza municipiului Olt.
În acest sens, anchetatorii vor chema rudele pentru identificare, dar se vor folosi și de celalalte elemente (ADN, dantură, bijuteriile găsite etc.).
Una dintre fete ar fi Alexandra, fata de 15 ani, care a sunat de trei ori la 112, însă nu a putut fi identificată adresa de unde a fost efectuat apelul. Tânăra ar fi fost văzută ultima oară în Caracal, când se urca într-o mașină.
Oamenii legii verifică și dacă celelalte rămășițe aparțin unei alte fete care a dispărut în urmă cu mai mult timp, în aceeași zonă.
Principalul suspect se numește Gheorge Dincă, are 57 de ani și este tată a 3 copii. Fiica omului trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate.
Ion Cristoiu reacționează: Este a doua oară când STS-ul comite o eroare vitală. Serviciul nu este controlat decât de la Cotroceni, devenind „garda” președintelui
Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, pentru Mediafax, că situația de la Caracal nu este primul caz în care Serviciul de Telecomunicații Speciale comite o eroare vitală, iar aceste lucruri au loc deoarece serviciul nu este controlat decât de la Cotroceni, devenind „garda” președintelui.
Acuzații grave la adresa STS, după cazul tragic din Olt: Complicitatea morală la crimă îi obligă pe cei din conducere să-și dea demisia
Norica Nicolai, președintele Consiliului național al ALDE, acuză Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) de „complicitate morală la crimă” în cazul fetelor dispărute din Caracal. Astfel, Nicolai consideră că cei din conducerea instituției trebuie să-și dea demisia.
ORA 16:00 Procurorul general a cerut verificări privind modul în care procurorii au supravegheat cercetarea
Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Bogdan Dimitrie Licu, a dispus în cursul zilei de azi, 26 iulie 2019, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal privind modul în care s-a realizat supravegherea activității de cercetare penală în cauza privind decesul unei tinere din județul Olt. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare și Control”, se arată într-o informare a Ministerului Public.
ORA 15:45 Principalul suspect nu recunoaște nimic în fața anchetatorilor
Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul fetelor dispărute din Caracal, nu recunoaște nicio faptă în fața anchetatorilor, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Dincă, suspectul principal în cazul din Caracal, se află, la ora transmiterii știrii, la audieri și nu recunoaște nicio faptă.
Autoritățile anunțau încă din 2016 că pot stabili cu o mai bună acuratețe poziția apelanților la 112
Conform unui comunicat al ANCOM din noiembrie 2016, sistemul național unic pentru apeluri de urgență poate stabili cu o mai bună acuratețe poziția celor care solicită ajutor la numărul de urgență 112, inclusiv prin aflarea latitudinii și longitudinii la care e apelantul.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat la acel moment că a dezbătut și adoptat în cadrul Consiliului Consultativ din 16 noiembrie 2016 o decizie pentru a crește calitatea informațiilor de localizare transmise către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență(SNUAU), astfel că acesta va putea stabili cu o mai bună acuratețe poziția celor care solicită ajutor la numărul de urgență 112, ceea ce ar putea contribui la scăderea semnificativă a timpilor de intervenție.
Pentru localizarea apelurilor efectuate din rețelele de telefonie mobilă, în condițiile deciziei ANCOM, furnizorii vor avea obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU, în maxim 20 de secunde de la momentul inițierii apelului, a informației de localizare, respectiv latitudinea și longitudinea poziției geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puțin pentru apelurile de urgență 112 inițiate de pe terminale mobile care au capabilitățile necesare.
Spre exemplu, pentru terminalele cu sistem de operare Android existente pe piață, începând cu Android 2.3 (Gingerbread) este posibilă activarea unor funcționalități care să permită acest lucru.
„În plus, față de îmbunătățirea informațiilor de localizare primară, aferente rețelei celulare și a introducerii datelor longitudine, latitudine, generate de telefonul mobil inteligent, odată cu adoptarea acestei decizii, furnizorii vor putea transmite către operatorul 112 și apelurile inițiate pe o conexiune de date prin intermediul altor rețele de acces la internet, atunci când apelantul se află într-o zonă în care nu există semnal de la nicio rețea mobilă, de exemplu un subsol/demisol fără acoperire GSM/3G/4G, dar cu acces la internet WiFi. În aceste cazuri, se va transmite către operatorul 112 cea mai recenta informație de localizare primară cunoscută a terminalului, împreună cu marcajul temporal corespunzător” a explicat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare, citat de Biroul de presă al ANCOM.
De asemenea, ANCOM a impus furnizorilor de rețele publice mobile de telefonie să pună la dispoziția SNUAU orice alte informații pe care le dețin sau pe care le pot obține prin utilizarea sistemelor și echipamentelor din rețea pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului, în condițiile stabilite prin decizie.
„În cadrul Comitetului Național de Coordonare a activității SNUAU, ANCOM va colabora cu administratorul SNUAU, Serviciul de Telecomunicații Speciale, în vederea stabilirii unui set de parametri cu privire la realizarea unor statistici referitoare la calitatea informațiilor de localizare a echipamentelor terminale obținute de către administratorul SNUAU, precum și stabilirea unei proceduri de analiză a acestor informații”, precizează ANCOM.
Decizia ANCOM completează metoda de localizare „cell-ID” cu metode de localizare mai precise care să permită dispeceratelor de urgență poziționări cât mai apropiate de realitate ale celor care solicită ajutorul prin apel de urgență la 112.
„Soluțiile de localizare avansate includ, de exemplu, funcționalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibilă deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu acuratețe sporită, pe baza informațiilor generate de sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi și/sau de metoda „cell-ID”, mai precizează ANCOM.
În prezent, în cazul disparițiilor fetelor din Caracal, deși au fost efectuate trei apeluri la 112, nici Poliția nici STS sau alte autorități nu au putut localiza corect sursa apelului.
ORA 15:15 Moga: Cine este vinovat trebuie să plătească indiferent că e Poliție sau STS
Noul ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Moga, anunță, vineri, că a cerut un raport urgent referitor la procedura care a fost urmată în cazul crimei din Olt, precizând că vinovații trebuie să plătească, indiferent că sunt de la Poliție sau de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
„Un caz cutremurător care sper să fie elucidat cât mai repede. Ancheta nu este încă finalizată și nu vreau să dau verdicte. Este prematur să mă pronunț acum cu privire la felul cum a fost gestionat apelul la 112 sau cum s-a făcut localizarea telefonului, dar evident toate aceste lucruri trebuie clarificate. Dacă într-adevăr se dovedește că au fost întârzieri în modalitatea de intervenție, cine este vinovat trebuie să plătească, indiferent că este de la Poliție sau de la STS”, a transmis Nicolae Moga, noul ministru al Afacerilor Interne.
Acesta a avertizat că nu acceptă minciuni, precizând că a cerut un raport „cât mai grabnic referitor la procedura urmată”.
„Am solicitat comenzii Poliției Române să aloce toate resursele în acest caz pentru elucidarea cu celeritate a tuturor aspectelor. Deja, conducerea Poliției Române a trimis specialiști de la Institutul National de Criminalistică și de la Secția de Investigații Criminale la Caracal pentru a acorda sprijin polițiștilor de acolo. Solicit Poliției Române să comunice permanent pe această situație”, potrivit sursei citate.
ORA 15:10 STS: Victima a sunat de trei ori la 112 / STS nu identifică locul telefonului
Serviciul Român de Telecomunicații a furnizat primele date legate de fata de 15 ani din Olt, despre care se presupune că a fost ucisă și arsă. Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 și a oferit ce detalii, dar locul a fost găsit doar după 19 ore. STS susține că nu identifică locul telefonului.
„La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul rețelei publice mobile de telefonie la inițierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziția operatorilor 112 și dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului.
Referitor la cazul aflat în discuție, către numărul de urgență 112 au fost inițiate 3 apeluri la 112:
Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:12:51: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.
STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul rețelei publice mobile de telefonie la inițierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”, se arată în comunicatul STS.
Alexandra, fata de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt și despre care se crede că a fost ucisă și arsă de către Gheorge Dincă, de 57 de ani, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părărsită. STS nu a reușit să localizeze corect apelul.
ORA 14:30 Iordache, despre erorile STS în cazul Caracal: Guvernul să se ocupe, până facem comisia de anchetă
Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a declarat, pentru Mediafax, în legătură cu erorile de localizare ale STS în cazul fetei dispărute din Caracal, că Guvernul ar trebui să ia niște măsuri, iar apoi ar putea fi înființată o Comisie de anchetă parlamentară.
„Având în vedere că începe vacanța parlamentară ,este dificil să înființăm o comisie de anchetă. Guvernul ar trebuie să ia niște măsuri în această privință, până vom putea face o anchetă. De asemeena STS ar trebui să iasă cu niște explicații pertinente”, a declarat Florin Iordache, vineri, pentru Mediafax.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a subliniat faptul că este posibil să existe o problemă la STS, având în vedere că nu este prima oară când Serviciul furnizează informații greșite.
„Prima oară poate fi o greșeală, dar când se întâmplă și a doua oară, înseamnă că există o problemă”, a completat deputatul PSD.
Fata din Caracal, dispărută miercuri, a apelat 112, însă STS a comis erori de localizare, furnizând trei locații greșite, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.
Conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale nu a avut, până la această oră, o reacție pe acest subiect.
În anul 2014, Serviciul de Telecomunicții Speciale a fost acuzat că a furnizat informații eronate în cazul accidentului din Munții Apuseni, atunci când pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața, după ce avionul cu care se deplasau la un caz medical s-a prăbușit în munți.
ORA 14:10 Crima din Olt. Mesajul Alexandrei la 112: Sunt într-o casă părăsită
Alexandra, fata de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt și despre care se crede că a fost ucisă și arsă de către Gheorge Dincă, de 57 de ani, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părărsită. STS nu a reușit să localizeze corect apelul.
„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliției.
Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locații eronate, iar echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după câteva ore.
Principalul suspect se numește Gheorge Dincă, are 57 de ani și este tată a 3 copii. Fiica omului trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate.
Bărbatul figurează în acte ca fiind căsătorit, dar în realitate este despărțit de soția sa de mulți ani.
ORA 14:00 Dezastrul găsit de polițiști la casa principalului suspect din Caracal
În curtea mecanicului din Caracal, principalul suspect în cazul dispariției a două adolescente, polițiștii au găsit, la percheziții, un dezastru de nedescris. Întregul spațiu este ticsit de gunoaie, vechituri, bucăți de mobilă și haine vechi, după cum puteți vedea în galeria foto de la sfârșitul articolului.
Totodată, a fost găsit și un butoi în care au fost identificate rămășițe umane, aspect confirmat și de polițiști.
Suspectul de 57 de ani din Caracal a fost dus la audieri, după ce într-un butoi în imobilul în care stătea au fost găsite rămășițe umane și bijuterii. Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS a furnizat o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite.
ORA 13:30 Fost polițist judiciar: Putem avea de-a face cu un „Ted Bundy de România”
Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, a precizat, pentru Mediafax, că în cazul în care suspectul de la Caracal – în curtea căruia s-au găsit rămășițe umane – se dovedește a fi criminal în serie, acesta poate fi comparat cu celebrul ucigaș în serie american Ted Bundy.
„Este cam devreme să putem trage concluzii, dar în mod evident este vorba de un caz tragic, se pare că este vorba de două, sau trei victime. Într-o astfel de fază, informațiile sunt contradictorii. De acum încolo începe munca polițienească, de acum încolo vor începe niște investigații de tehnică criminalistică pentru identificarea cadavrelor”, a declarat pentru Mediafax, Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară.
Potrivit lui Șuhan, dacă în acest caz este vorba de un criminal în serie, suspectul de la Caracal poate fi comparat cu celebrul ucigaș american Ted Bundy, care își alegea unele victime după ce făceau autostopul.
„Este prea devreme să facem profilul criminalului și să tragem concluzii despre criminal. Este posibil să fie un tip cu un comportament deviant, pe fond sexual. Putem avea de-a face cu un Ted Bundy de România. Nu putem exclude niciun fel de varinată în acest moment”, mai spune fostul polițist.
Șuhan spune că cel mai dificil moment pentru polițiști este să anunțe familiile, după indentificarea victimelor.
„Cel mai dificil lucru acum pentru un polițist este să anunțe familiile victimelor, este un moment teribil. Chiar dacă informațiile ajung foarte repede la familie, doar după ce vor fi indentificate victimele vor fi anunțați și cei din familie”, conchide Valeriu Șuhan.
ORA 13:05 Fata dispărută ieri apucase să sune la 112, dar STS a dat locația greșită/Suspectul este audiat
Suspectul de 57 de ani din Caracal a fost dus la audieri, după ce într-un butoi în imobilul în care stătea au fost găsite rămășițe umane și bijuterii. Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS a furnizat o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite.
„A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo și nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Așa au ajuns în zona locației respective și au văzut o mașină care fusese de câteva ori pe imagini. La șase dimineața au făcut perchezițiile și au găsit într-un butoi mai multe rămășițe umane cu niște inele, bijuterii. Rămășițele vor fi expertizate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale nu a avut, până la aceatsă oră, o reacție pe acest subiect.
Din primele date, bijuteriile ar coincide cu cele pe care le purta fata dispărută ieri. Bărbatul locuia într-o hală dezafectată și este mecanic auto.
Perchezițiile la locuința mecanicului au început după ce o adolescentă de 15 ani din Dobrosloveni a dispărut, ultima oară fiind văzută în Caracal în timp ce urca într-o mașină.
De asemenea, oamenii legii verifică dacă acest caz are legătură și cu o altă dispariție înregistrată în Olt, în aceeași zonă. Potrivit presei locale, în aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.
Conducerea Poliției Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Institutului Național de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfășurate cu privire la cazul de la Caracal, au transmis reprezentanții IGPR.
ORA 12:00 Rămășițe umane găsite în locuința unui mecanic, percheziționată după dispariția a două adolescente
Rămășițe umane au fost găsite în locuința unui mecanic auto din Caracal, percheziționată vineri după dispariția a două adolescente, la interval de câteva luni. Rămășițele sunt trimise la expertiză.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în locuința unui mecanic auto din Caracal au fost găsite, în urma perchezițiilor, rămășițe umane.
Rămășițele sunt trimise la expertiză medicală.
Perchezițiile la locuința mecanicului au început după ce o adolescentă de 15 ani din Dobrosloveni a dispărut, ultima oară fiind văzută în Caracal în timp ce urca într-o mașină. Reprezentanții Poliției Olt au declarat, corespondentului Mediafax, că polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, fac, vineri, trei percheziții în Caracal, în cazul unei fete date dispărute.
„Cercetările se fac pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de liberate. Mama fetei ne-a anunțat joi dispariția, a spus că nu s-a mai întors acasă”, au spus sursele citate.
Știrea inițială
Reprezentanții Poliției Olt au declarat, corespondentului Mediafax, că polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, fac, vineri, trei percheziții în Caracal, în cazul unei fete date dispărute.
„Cercetările se fac pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de liberate. Mama fetei ne-a anunțat joi dispariția, a spus că nu s-a mai întors acasă”, au spus sursele citate.
Tânăra, de 15 ani, ar fi fost văzută ultima oară în Caracal, când se urca într-o mașină.
Surse din rândul anchetatorilor au menționat că la una dintre adresele la care a avut loc o descindere, vineri, s-ar fi ajuns după datele GPS de pe telefonul fetei.
La rândul lor, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au afirmat că acest dosar este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, iar în urma perchezițiilor, în funcție de ce se va găsi, dosarul va fi declinat sau nu.
Oamenii legii verifică dacă acest caz are legătură și cu o altă dispariție înregistrată în Olt, în aceeași zonă.
Conducerea Poliției Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Institutului Național de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfășurate cu privire la cazul de la Caracal, au transmis reprezentanții IGPR.
Pe Facebook circulă informația potrivit căreia la una dintre adresele percheziționate s-ar fi găsit corpurile celor două adolescente.
Foto: 123rf