Cazul bebelușilor din Argeș. Angajați ai firmei Brădet, depistați cu E.coli
This browser does not support the video element.
Mai mulți angajați ai fabricii de lactate Brădet, dar și de la Agrostar Farmex, care e furnizor la Brădet, au fost depistați pozitiv la analizele pentru E.coli, unii dintre ei cu tulpini care ar provoca sindromul hemolitic uremic (SHU), care a afectat, de la începutul lui februarie până acum zeci de bebeluși din Argeș, dintre care trei au murit.
Potrivit unor documente transmise de Direcția de Sănătate Publică Argeș către Instituția Prefectului și prezentate de ziare.com, 7 angajați ai fabricii Brădet au fost depistati cu E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoacă apariția SHU.
Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș, a declarat pentru Mediafax că a fost identificată bacteria E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariția SHU, la trei dintre angajații societății Brădet. Aceleași rezultate au ieșit pozitive și în cazul unui angajat al firmei care furniza laptele pentru Brădet.
„Am informat Prefectura, am informat ministerul Sănătății și pe toată lumea legat de rezultate. Aceasta este procedura”, a declarat Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș.
Prefectul de Argeș, Cristian Soare, a susținut totodată că datele au fost transmise Ministerului Sănătății în data de 11 martie.
Patronul Brădet spune că nu a primit rezultatele analizelor
Marius Badea, patronul societății Lactate Brădet a declarat, pentru Mediafax, că în urma izbucnirii scandalului a cerut el analize suplimentare pentru E.coli, însă până în acest moment nu a primit rezultatele.
„Am cerut suplimentar să se facă analiza de E.Coli la angajații firmei Brădet. Nu avem rezultatele primite de la București. De la DSP am primit acea notificare ce a ajuns și la Prefectură. Am sunat la Direcție și ni s-a spus că 70 % dintre oameni sunt purtători de E.Coli, că nu e nicio problemă și că nu există o lege care să impună efectuarea acestei analize. Angajații nu trebuie să urmeze vreun tratament. Eu acum o zi sau două am aflat. Pentru a primi oficial răspuns de la Bucureși am trimis memorii în urma adresei de la DSP , dar nu am primit răspuns încă”, a spus el.
Prima legătură între îmbolnăviri și firma Brădet, făcută de ministrul Agriculturii, pe 29 februarie
Pe 29 februarie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că bacteria Escherichia Coli a fost descoperită în produse lactate din județul Argeș, mai exact în brânza de vacă produsă de firma „Lactate Brădet”. După trei zile însă, Irimescu a admis, într-o postare pe Facebook, că deocamdată nu există nicio dovadă privind legătura dintre bebelușii morți sau bolnavi din Argeș și brânza contaminată cu E.coli de la firma Brădet, dar că a ales să facă public numele firmei pentru a preveni și alte îmbolnăviri.
Pe 4 martie, premierul Dacian Cioloș a declarat că Irimescu, nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviți în Argeș dacă nu avea toate elementele, reproșându-i că „în acest caz a comunicat prea repede”.
„Deciziile nu le iau în acest fel atunci când le iau, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că, încă, nu știu să existe o legătură dovedită între E.coli, sușa care a fost găsită la copiii îmbolnăviți și acea sușă care a fost găsită și în proba de brânză de la acea întreprindere. Am înțeles de la ministrul Sănătății că se va face o analiză genetică pentru a se vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă și îmbolnăviri. Probabil că ministrul (Agriculturii – n.r.) nu ar fi trebuit să comunice dacă nu avea toate elementele, i-am spus că nu ar fi fost cazul să comunice dânsul. Ministrul Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice ANSVSA, care e cea mai îndreptățită”, a afirmat Cioloș.
Potrivit acestuia, Achim Irimescu i-a transmis că a existat o presiune pe el din partea presei să spună și să nu țină ascunse informațiile pe care le are.
„Dânsul a considerat că, având informațiile pe care le are, trebuia să le spună public pentru a evita alte probleme care puteau să apară. Dar după ce le-a spus, a apărut acea exacerbare și peste tot s-a vorbit de acea companie. (…) Cred că noi autoritățile și presa trebuie să avem în vedere faptul că e vorba de afacerile oamenilor, de investiții, nu doar financiare, ci chiar a unei părți din viață pentru unii oameni, care pot fi distruse în câteva minute sau ore doar printr-o comunicare proastă care poate să vină și de o parte și de alta”, a mai spus Dacian Cioloș.