Cazul bebelușului de 4 luni lăsat TIMP DE DOUĂ ORE singur într-o mașină, la 30 de grade Celsius. Părinții plecaseră să viziteze Salina Turda

Publicat: 24 08. 2014, 09:44

De 48 de ore, Dana Marina Ionescu a devenit extrem de cunoscută. Nu pentru profesia ei, este traducător, ci pentru gestul de omenie profundă pe care bucureșteanca l-a făcut. A salvat bebelușul „uitat” în mașina cu număr de Suceava, l-a scos din vehiculul supraîncălzit, l-a dus la umbră, i-a dat apă potolindu-i micuțului transpirat leoarcă plânsul cu sughițuri.

Astăzi, Dana Marina Ionescu se bucură de aprecierea prietenilor virtuali pe Facebook și se confruntă cu un val de simpatie care o copleșește. „A fost o chestiune normală, firească, probabil că oricine ar fi reacționat așa într-o astfel de situație”, povestește pentru gândul aceasta. Pare stânjenită când rememorează incidentul care a transformat-o într-o salvatoare de bebeluș. Spune că tot ce a avut de zis este pe Facebook, acolo unde a și postat imaginile cu micuțul uitat în mașină, în miezul zilei, la 30 de grade, în parcarea din fața intrării în Salina Turda.

„20 Aug, Concediu, vizită programată la Salina Turda. Ajungem la intrarea veche în jur de ora 16.08 și parcăm. Afară 30 de grade și soare puternic. Ne atrage atenția o Doamnă, care întreba în stânga și în dreapta dacă știe cineva cine este cu o mașină din parcare unde plânge un copil de vreo 2 ore”, relatează Marina Ionescu.

„Doamnei respective, având probabil și o situație materială mai dificilă, i-a fost teamă să intervină și să forțeze portiera. Și eu am stat puțin pe gânduri. Dar femeia aceea avea lacrimi în ochi când mi-a cerut ajutorul: Chiar nu vine nimeni?„, iar asta m-a convins”.

„Mă îndrept spre mașina indicată, parcată la soare, fără nici un fel de parasolar sau ceva în geam, unde găsesc un bebeluș nu mai mare de 4-5 luni, care plângea de mama foculul, roșu tot, transpirat leoaorcă și cu picături de apă curgând pe el, tremurând, cu simptome de hipertermie! Mașina avea geamurile din față deschise aproximativ 5-6 cm, însă din nefericire afară nu mișca o frunză”, descrie Dana Marina Ionescu pe contul său de Facebook situația. Postarea avea să-i fie distribuită  în nici 24 de ore de peste 5342 de ori.  

FOTO: Facebook//Dana Marina Ionescu

„Am anunțat personalul de la poarta salinei, rugând să cheme părinții. Aceștia ne-au comunicat că părinții intraseră de vreo două ore în salină. Între timp am reușit să deschid portiera și să scot copilul din mașină. Ne-am așezat la umbră pe o băncuță lângă mașină și am încercat să-l rehidratez, cu biberonul. A durat  35 de minute până când părinții au ajuns la mașină!”

FOTO: Facebook//Dana Marina Ionescu

Ceea ce a urmat însă este greu de catalogat. Părinții nu le-au mulțumit celor două femei. Au oferit doar o scuză, spunând că este „pentru prima oară” când îl lasă singur.

„Mirare și detașare totala. Nici o întrebare, nici o curiozitate, nici o îngrijorare”, a postat Dana Marina Ionescu pe rețeaua de socializare. „Doamne ferește vreo mulțumire. Doar o afirmație: „e prima oară când îl lăsăm în mașină.”

Dragi părinți, dacă acea Doamnă nu își manifesta apăsat îngrijorarea, poate că mi-aș fi văzut liniștită de program și aș fi intrat în salinâă, iar pentru dumneavoastră ar fi fost și ultima oară când l-ați fi lăsat în mașină! „, a mai scris bucureșteanca pe Facebook.

Femeia cu tricou roz este cea care a alertat-o pe Dana Marina Ionescu: „Un bebeluș se află în mașină și plânge” / FOTO: Facebook Dana Marina Ionescu

Contactată telefonic de gândul, Dana Marina Ionescu a povestit că „părinții erau în lumea lor. Am eu o vorbă, cam urâtă, ce-i drept: senină și cretină. M-a șocat seninătatea pe care o afișau”, a povestit aceasta. Spune că nu a reușit să stea prea mult de vorbă cu ei, ci doar să le ofere câteva sfaturi.

„Poate că nu s-au gândit, poate erau atât de speriați încât nu au pus cap la cap ce se întâmplase, nu știu… Oricum, postarea mea de pe pagina de Facebook s-a dorit a fi un sfat, o semnalizare: Fiți atenți!. Nu aș vrea să capete o conotație de altă natură”, mai spune bucureșteanca transformată în salvator.

1. Ce e hipertermia?

2. Care sunt semnele hipertermiei?

3. Care sunt primele măsuri pe care le iei în caz de hipertermie?


4. Câte persoane mor, statistic, din cauza hipertermiei în primele 24 de ore de la instalare?

5. Cum crește temperatura corpului unui copil comparativ cu aceea a unui adult?

SUA: În medie, 38 de copii mor anual după ce sunt lăsați singuri în mașină

Cazul de la Turda nu este însă singular. În anul 2008, în București, un bebeluș a ajuns în stare gravă la spital, după ce părinții săi l-au lăsat singur în mașină timp de mai multe ore. Copil era în stare avansată de deshidratare când a fost descoperit și scos din autovehicul de un echipaj de poliție.

„Fenomenul” are însă o amploare îngrijorătoare peste Ocean. 21de copii și-au pierdut viața de la începutul anului și până în prezent, după ce au fost lăsați închiși în mașină de către părinții lor.

O astfel de tragedie s-a petrecut la începutul lunii august, în Carolina de Nord, potrivit The Examiner. Un bebeluș în vârstă de patru săptămâni a murit după ce părinții săi l-au lăsat în mașină timp de două ore. Băiețelul a fost găsit de mătușa lui și transportat de urgență la spital. Medicii nu au mai putut face însă nimic pentru a-l salva. Cei doi soți au fost arestați și sunt cercetați acum pentru neglijență și abuz, mai precizează sursa citată.

În medie, 38 de decese au loc anual, în SUA. În 87% dintre cazuri, victimele au sub trei ani; în 31% dintre cazuri, copii au sub un an. Din anul 1998 și până în prezent, în SUA, peste 600 de copii și-au pierdut viața în acest fel. În peste jumătate din situații (316), părinții și-au uitat copii în mașină, arată un raport al grupului KidsandCars.org.

În 2013, 44 de decese au fost înregistrate în SUA. Cel mai „negru” an a fost însă 2010, când 49 de copii au murit din cauza hipertermiei, după ce au fost lăsați închiși în autovehiculele părinților lor.

FOTO: Godel Gate Weather (ggweather.com)

Cele mai multe incidente (97%) de acest fel s-au petrecut în perioada 1990-2010. Fruntașe au fost statele Texas (83), Florida (60), California (51), Arizona (28) și Carolina de Nord (25).

Până în prezent, doar 20 de state americane – California, Conneticut, Florida, Hawaii, Illinois, Kentucky, Louisiana, Maryland, Michigan, Missouri, Nebraska, Nevada, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Utah, Washington, Winsconsin – au implementat o legislație specifică situațiilor de acest fel. Propuneri similare au existat însă și în alte state, însă deocamdată au rămas fără rezultat.

La jumătatea acestui an, grupul KidsandCars a trimis o petiție către Casa Albă, solicitând președintelui Barack Obama să autorizeze realizarea unor cercetări și dezvoltarea unor tehnologii speciale menite să împiedice părinții să uite că un copil pe bancheta din spate.

„Ești avertizat când uiți să îți pun centura, când lași deschisă portiera, când ți se termină benzina sau când uiți luminile aprinse. Dar dacă îți uiți copilul în spate, nu primești nicio alertă”, a afirmat Janette Fennell, președintele grupului KidsandCars.

În Europa, cazurile de acest gen sunt mult mai rare, arată un raport al Child Safety Europe. Cele mai multe au fost înregistrate în Franța și Belgia: 26, în perioada 2007-2009. În vreme ce 54% dintre părinți și-au lăsat copiii în mașină cu bună știință, 46% au recunoscut că pur și simplu i-au uitat pe cei mici în automobile.

Specialiștii avertizează părinții în ceea ce privește riscurile la care își expun copiii atunci când decid să îi lase nesupravegheați în autovehicule.

– temperatura din interiorul mașinii crește cu 10-15 grade Celsius la fiecare 15 minute. Deschiderea ușoară a ferestrelor nu asigură ventilația necesară.

– temperatura corpului unui copil crește de 3-5 ori mai repede decât în cazul unui adult, din cauza rezervelor mai mici de apă

– hipertermia poate apărea în doar câteva minute și poate provoca decesul după două ore

– hipertermia poate să apară chiar și atunci când afară sunt 22 de grade Celsius