Curtea de Apel București a dat, săptămâna trecută, o sentință definitivă în cel mai mediatizat dosar de ultraj: Cristian Boureanu a fost condamnat la un an și 9 luni de închisoare cu suspendare. Însă magistrații nu s-au oprit aici, au pronunțat și o serie de reguli pe care Boureanu trebuie să le respecte.
Fostul parlamentar trebuie, pe o perioadă de supraveghere de doi ani, să se prezinte la Serviciul de Probațiune București, la datele fixate de acesta. De asemenea, instanța l-a obligat pe Cristian Boureanu să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune București sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate, dar și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau în cadrul Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București, pe o perioadă de 90 de zile.
Iubita lui Cristian Boureanu, Laura Dincă, a fost condamnată de instanță la o amendă penală în cuantum de 2.000 lei, pentru mărturie mincinoasă.
Sentința din primă instanță a fost de 2 ani și 2 luni de închisoare, tot cu suspendare. În motivarea deciziei de la acea vreme, magistrații Judecătoriei Sectorului 1, cei care au pronunțat sentința, au spus că gestul de a lovi polițistul a adus atingere forțelor de ordine, fapte fiind nejustificată chiar dacă fostul europarlamentar și-a cerut scuze după ce s-a trezit din beție.
Această decizie a stârnit nemulțumire în rândul polițiștilor, așa cum era de așteptat. Cel mai afectat a fost chiar polițistul pe care Boureanu l-a lovit. Ovidiu Andrei trebuie să primească daune de 7.000 de euro, tânărul polițist fiind apărat în dosar de avocatul Andrei Sorescu.
„Îmi creează un sentiment de frustrare faptul că integritatea fizică și prestigiul profesional al polițistului valorează 30.000 de lei. În realitate, nu este vorba despre bani, este vorba despre mesajul pe care autoritatea judecătorească, ce-i drept, poate în primul caz mediatizat cu adevărat, îl transmite societății civile. Nu este doar îngrijorarea mea, este un sentiment de neliniște generală, de îngrijorare în rândul colegilor mei care zilnic se expun riscului de a fi agresați, situațiile conflictuale fiind nelipsite în cadrul unei zile de muncă”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Ovidiu Andrei, în luna iunie 2018, când a fost pronunțată sentința în prima instanță.
La rândul lor, membrii Sindicatului EUROPOL i-au cerut ministrului de Interne Carmen Dan, tot la acel moment, să ia măsuri și să întărească autoritatea polițistului. Ministerul de Interne a avut, de altfel, inițiative legislative și proiecte în dezbatere în sensul întăririi autorității și statutului polițiștilor. Astfel, MAI vrea închisoare cu executare pentru ultraj și detenție pe viață dacă agentul de poliție moare.
Cazul Boureanu a avut loc în anul 2017. Totul s-a petrecut în iunie iunie, când în jurul orelor 01:30, mașina în care se afla Cristian Boureanu a fost oprită în trafic, în zona Piața Charles de Gaulle din Sectorul 1 al Capitalei de un echipaj de poliție rutieră.
Procurorii susțin în rechizitoriu că acesta „s-a manifestat violent, la momentul solicitării documentelor de identitate de către un agent de poliție din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră, în sensul că l-a amenințat pe acesta, i-a prins degetele mâinii drepte prin închiderea portierei autoturismului, i-a răsucit mâna stânga, i-a rupt cămașa uniformei de serviciu și l-a lovit cu genunchiul în zona inghinală, provocându-i leziuni traumatice care pot necesita un număr de 15-20 zile de îngrijiri medicale”.
Fostul parlamentar a petrecut și o perioadă de 2 luni în arest preventiv, fiind plasat, ulterior, sub control judiciar.
În urma cercetărilor și a administrării probelor, pe 20 iulie 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului1 i-au trimis în judecată pe Cristian Boureanu, acuzat că a agresat un polițist rutier, și pe iubita sa, Laura Dincă, pentru mărturie mincinoasă. Cu toate că există și filmări din acea noapte, Boureanu a declarat, în repetate rânduri și oriunde a avut ocazia, că nu l-a lovit pe Andrei Ovidiu și că polițistul a mințit.
Astfel de declarații au fost lansate în fața judecătorilor: „Andrei Ovidiu a dovedit ca a mințit în mod repetat în fața superiorilor, a Poliției Române, în fața procurorilor și a judecătorilor, în sala de judecata.(…) Nu am refuzat să mă legitimez, nu pot sa explic atitudinea lui Andrei Ovidiu de a folosi forța. Nu am opus rezistență. Nu e adevărată acuzația că l-am lovit cu genunchiul pe Andrei Ovidiu. Nu l-am atins când am ridicat piciorul, nu l-am lovit când am ridicat piciorul. Doar am ridicat piciorul, și el s-a ferit. Nu am avut nici intenția sa îl lovesc. Doar am ridicat piciorul”.
Potrivit statisticilor MAI, numărul cazurilor de ultraj a crescut în ultimii ani, însă cazul lui Cristian Boureanu este cel mai celebru dosar din România. Atenția a fost îndreptată asupra cazului nu doar pentru că era protagonist un fost parlamentar, ci și pentru situația tragi-comică iscată. În spațiul public au apărut mai multe înregistrări din noaptea în care mașina în care se afla Cristian Boureanu a fost oprită pe bulevardul Aviatorilor din Capitală, pe imagini observându-se cum fostul deputat îl lovește pe unul din polițiști în zona inghinală, dar și cum omul legii ripostează cu un pumn în zona feței. Filmulețul a făcut înconjurul internetului.
La rândul său, Boureanu a depus plângere împotriva polițistului care l-a lovit, însă procurorii au clasat-o, pentru că agentului nu i se poate imputa fapta de abuz în serviciu, el acționând în legitimă apărare.