Prima pagină » Știri » Cazul de sclavie din Maramureș | Salvați Copiii: Primăria trebuia să monitorizeze activitatea copiilor

Cazul de sclavie din Maramureș | Salvați Copiii: Primăria trebuia să monitorizeze activitatea copiilor

Cazul de sclavie din Maramureș | Salvați Copiii: Primăria trebuia să monitorizeze activitatea copiilor
George Roman, director programe în cadrul Salvați Copiii, a declarat pentru Mediafax că cei de la Primăria din Vișeu de Sus ar fi trebuit să monitorizeze atent activitățile desfășurate cu minorii care ar fi fost exploatați de un grup infracțional din Germania.

„Acel serviciu, desi funcționează de câțiva ani, și pare să nu fi îndeplinit toate condițiile pe care le prevede legea în ceea ce privește drepturile copilului, este un serviciu de tip rezidențial, se încadrează în această categorie, pentru că acei copii stau acolo 24 din 24 și sunt vizitați temporar de părinții lor. Asta înseamnă că au nevoie de o monitorizare și de o protecție mult mai atentă ca în cazul serviciilor de zi. Fiind lipsiți și de îngrijire părintească și sunt departe de familiile lor, evident că autoritățile ar fi trebui să aibă în vedere mai serios acel proiect”, a declarat, pentru Mediafax, George Roman, director programe în cadrul asociației Salvați Copiii.

Potrivit sursei citate, cei care ar fi trebuit să monitorizeze cel mai atent desfășurarea programului, sunt cei de la Primăria din Vișeu de Sus.

„Nu contează motivul pentru care copiii au ajuns în acest tip de serviciu social, ceea ce contează este în ce măsură Legea 272 a fost respectată. În ceea ce privește responsabilitățile, Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul orașului, adică în Vișeu de Sus, avea obligativitatea de a monitoriza direct activitățile desfășurate cu copii. Acest serviciu aparține primăriei. Dacă ei ar fi monitorizat în mod serios situația de acolo și ar fi existat suspiciuni cu privire la nerespectarea legii, ar fi trebuit să anunțe imediat Protecția Copilului Maramureș. Este foarte grav ce s-a întâmplat acolo”, mai precizează George Roman.

Potrivit reprezentantului Salvați Copiii, cei patru adolescenți au nevoie de o atenție specială din partea psihologilor.

„Cred că revenirea în familie și o atenție acordată din partea psihologilor, pentru a vedea în ce măsură există traume și cum pot fi acești copii reabilitați după experiența lor negativă din România”, mai spune George Roman.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracțional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

În urma audierilor, cinci persoane au fost arestate și două au fost plasate sub control judiciar.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și