Cazul deratizării din Timișoara | Măsurile Ministerului Sănătății: Verificări la DSP și modificarea legislației
„La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o Comisie de analiză a evenimentelor petrecute în cazul de la Timișoara, atât din punct de vedere medical, cât și administrativ”, anunță instituția printr-un comunicat.
Având în vedere informațiile primite de la autoritățile locale din județul Timiș, în cazul pacienților care au avut de suferit ca urmare a operațiunii de dezinsecție din Timișoara, comisia a constatat următoarele:
– În data de 16.11.2019, în intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost înregistrate 6 apeluri la SAJ Timiș pentru 6 persoane cu simptomatologie diferită.
– În data de 17.11.2019, în intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost înregsitrate 4 apeluri la SAJ Timiș.
– În data de 18.11.2019, în intervalul orar 02:45 – 09:07, au fost înregistrate 4 apeluri la SAJ Timiș, din care 3 apeluri pentru aceeași pacientă.
– În data de 18.11.2019 ora 11.00, SAJ Timiș a anunțat DSP Timiș despre faptul că ambulanța a fost solicitată în perioada 16 – 18.11.2019 pentru mai multe persoane domiciliate în Timișoara la aceeași adresă, care prezentau tulburări digestive.
„Ca urmare a informării primite de la SAJ Timiș, DSP Timiș s-a autosesizat și a contactat telefonic IPJ Timiș, constituind o echipă mixtă formată din reprezentanți ai ambelor instituții, care s-au deplasat la adresa menționată, unde s-a constatat faptul că a fost efectuată o operațiune de dezinsecție/deratizare de către o societate de profil”, mai arată Ministerul Sănătății.
Reprezentanții DSP Timiș prezenți la fața loculului au prelevat 6 probe de apă, 4 probe din locuințele persoanelor afectate, o probă din spații comune și o probă din fântâna publică din proximitatea blocului pentru analize în laboratorul instituției. Rezultatele fizico-chimice au relevat faptul că apa este potabilă.
Ulterior, DSP Timiș a demarat verificări în teren, constatând faptul că societatea de deratizare/dezinsecție nu mai funcționa la adresa punctului de lucru declarat si nici la sediul acesteia.
Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulți și 27 de copii s-au prezentat pentru investigații la 3 unități sanitare publice din oraș, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ” Louis Țurcanu” Timișoara.
În prezent mai sunt internate 33 de persoane, după cum urmează:
– 9 pacienți la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara;
– 3 pacienți la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
– 21 pacienți copii la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ” Louis Țurcanu” Timișoara.
Toți pacienții sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greață, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătățite.
Pe de altă parte, Comisia de analiză a constatat că, în conformitate cu legislația în vigoare (Ordinul Președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentului nr.16/2010, art. 70), autorizarea și verificarea modului de funcționare a societăților comerciale care au obiect de activitate efectuarea operațiunile de dezinsecție, dezinfecție, deratizare este realizată de către direcțiile sanitar veterinare din subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA).
Inspectorii sanitari au atribuții de verificare doar din punct de vedere a respectării condițiilor igienico – sanitare de către societățile comerciale care depun la Registrul Comerțului o declarație pe propria răspundere pentru activități de deratizare, respectiv dacă se respectă art. 83 din Ordinul Ministrului Sănătății nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.
Articolul 83 cuprinde următoarele prevederi: ART. 83 (1) Unitățile care efectuează prestări de servicii utilizând produse biocide sunt obligate să asigure informarea populației cu privire la data efectuării lucrărilor, substanțele folosite și măsurile de prim ajutor recomandate de producători.
(2) Păstrarea produselor biocide se face în spații special amenajate, cu pavimente netede, lavabile, confecționate din materiale neabsorbante, care să poată fi ușor spălate și curățate, pe rafturi sau grătare, ferite de razele solare și de surse directe de căldurăși îngheț, dotate cu ventilație adecvată, sursă de apă potabilăși trusă sanitară de prim ajutor.
(3) Unitatea trebuie să dispună de vestiare pentru personal și grup sanitar.
(4) Utilajele folosite trebuie curățate după fiecare operațiune, avându-se în vedere evitarea poluării mediului înconjurător. Se interzice deversarea apelor reziduale direct în sistemul de canalizare.
(5) Este interzisă utilizarea produselor biocide cu termen de valabilitate expirat, a celor cu eticheta deteriorată sau care prezintă modificări ale proprietăților (depuneri, culoare modificată etc.).
Comisia de analiză de la nivelul Ministerului Sănătății a luat decizia ca miercuri o echipă de control alcătuită din reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat să se deplaseze la Timișoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar și activitatea direcției de sănătate publică.
„De asemenea, în urma propunerii Comisiei de analiză, pentru prevenirea apariției unor astfel de situații, ministrul sănătății a dispus astăzi modificarea legislației prin reintroducerea procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică, în ceea ce privește activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație. Până în anul 2009, când s-a renunțat la această măsură, DSP-urile aveau în atribuții aceste măsuri”, mai informează Ministerul.
Proiectul de modificare a OMS nr. 1030/2009 pentru aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației se află publicat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății.
Un copil de 3 ani, un bebeluș de 9 zile și mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecție. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăți care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societății a fost reținut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.
Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că patronul firmei de deratizare din Timișoara a cumpărat substanțele folosite de la „o cunoștință”, fără documente.