Cazul din Caracal | Felix Bănilă, despre rezultatele INML privind ADN-ul Alexandrei: Acestea sunt clare pentru noi / Șeful DIICOT nu exclude posibilitatea ca Luiza să fie în viață
„La dosarul cauzei au venit acele concluzii preliminare din care rezultă că a fost identificat profilul genetic al minorei, în proporție de 99,90%. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt oarecum clare pentru noi, însă cercetările continuă”, a declarat șeful DIICOT, Felix Bănilă.
Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a depus o plângere la Parchetul General prin care cere anchetă penală la INML. Cumpănașu a subliniat că specialiștii INML s-au grăbit în privința analizelor care arată că oasele din butoiul din casa lui Gheorghe Dincă au ADN-ul minorei.
Șeful DIICOT, Felix Bănilă, speră ca perchezițiile la casa lui Dincă să fie încheiate în 15 zile
Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a precizat marți dimineață că ancheta în cazul Caracal a evoluat mai ales pentru că au fost găsite noi probe și că speră ca, în maximum 15 zile, să fie încheiate perchezițiile de la casa lui Gheorghe Dincă, în cadrul noului mandat.
„Ancheta a evoluat, avem și alte probe. (…) După ce vom finaliza cercetarea la fața locului, în cadrul mandatului de percheziție domiciliară, care va fi chestiune de câteva zile – mandatul a fost obținut pentru 15 zile. Noi sperăm că vom finaliza mai repede”, a declarat Felix Bănilă, la sediul CSM.
Întrebat dacă este luată în calcul o a treia victimă, procurorul-șef DIICOT a precizat că anchetatorii au în vedere orice ipoteză.
„Este cam devreme să pot face apreciere cu privire la acest aspect. Nu neglijăm niciuna din versiuni – nici că ar avea sau nu complici, nici că ar mai fi și alte victime”, a spus Bănilă.
DIICOT continuă percheziția domiciliară la casa lui Gheorghe Dincă, în baza unui nou mandat emis de către Tribunalul București pentru o perioadă de 15 zile.
Șeful DIICOT nu exclude ca Luiza să fie în viață: Știți că testele ADN nu sunt concludente
Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat, marți, că nu exclude nici varianta ca Luiza Melencu să fie în viață, deoarece ultimul raport al INML nu a putut oferi un rezultat cu privire la ADN-ul din oasele identificate în pădurea din Caracal.
„Nu excludem niciuna dintre variante. Știți foarte bine că testele ADN în cazul victimei majore nu sunt concludente. De aceea, la momentul acesta nu putem exclude. (…) Sunt discuții ipotetice la momentul acesta. Nu pot face o speculație la acest moment”, a declarat Felix Bănilă.
Procurorul-șef DIICOT a precizat că anchetatorii iau în calcul și ipoteza ca Gheorghe Dincă să fi avut complici, însă nu a putut oferi mai multe informații.
Întrebat ce urmează în anchetă, Bănilă a răspuns: „De finalizat cercetarea în cadrul acestui mandat de percheziție domiciliară. Practic, se verifică golurile din pământ, dacă sunt sau nu sunt, dacă sunt obiecte care ne interesează acolo. Se verifică pereții și locuinței, pentru că s-a spus – și corect s-a spus – că s-au așezat mai multe straturi de ciment pe interior și vrem să vedem dacă ascund sau nu ceva”.
Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, a informat DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei.
Procurorii DIICOT au găsit, în data de 5 august, un sac cu oase și cenușă în pădurea în care a indicat Gheorghe Dincă faptul că și-a ascuns urmele. Principalul suspect al crimelor din Caracal a susținut, la acel moment, că este vorba despre rămășițele umane ale Luizei Melencu (18 ani), pe care ar fi ucis-o în luna aprilie, în aceeași zi în care a sechestrat-o.