Gabriel Zetea arată miercuri, într-un comunicat al CJ Maramureș, că DGASPC este o instituție în subordinea Consiliului Județean Maramureș, forul deliberativ județean având doar atribuții financiare în ceea ce privește finanțarea activității, nu și atribuții executive în ceea ce privește gestionarea beneficiarilor.
„Nu cunoșteam efectiv felul în care au fost tratați beneficiarii din centrul de la Sighet. A fost o problemă privind relocarea bolnavilor în acest centru, aceasta fiind o secție dezafectată a Spitalului de Psihiatrie din Sighetu Marmației. Urmează, în cel mai scurt timp posibil, ca toți cei aflați acolo să fie relocați în alte centre care să corespundă cu nevoile lor și în condiții mult mai bune. (…) După ce am discutat cu reprezentanții ONG-ului care au vizitat marți acest centru, am cerut imperativ conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș relocarea acestor beneficiari în maximum 48 de ore și identificarea soluțiilor. Ne-am implicat și noi chiar dacă nu avem atribuții executive”, spune Zetea.
Potrivit acestuia, CJ Maramureș asigură anual resurse consistente din bugetul Consiliului Județean pentru a crește condițiile sociale ale tuturor beneficiarilor aflați în sistemul de protecție.
„Noi, însă, suntem nemulțumiți de o bună parte a activității lor, deoarece, desi au existat măriri consistente de salarii în ultimii doi ani, în acest sistem, angajații DGASPC din sistemul central fiind la cel mai înalt nivel de salarizare în județul Maramureș dintre funcționarii publici, credem că aceste creșteri de salarii nu au fost însoțite și de o creștere a performanței în ceea ce privește activitatea lor”, arată președintele CJ Maramureș.
Potrivit acestuia, DGASPC Maramureș nu a justificat acum ce s-a întâmplat la Sighetu Marmației. Zetea speră că până la ședința de îndată a Consiliului Județean convocată pentru joi vor exista toate răspunsurile.
„Funcționarii publici sunt apărați de foarte multe legi în țara noastră, însă, în astfel de situații, demnitarii plătesc cu funcția o astfel de deficiență în sistem. Vom găsi portițele legislative pentru a putea rezolva astfel de probleme în viitor, pentru că nu este singurul caz nefericit întâmplat sub tutela DGASPC în Maramureș. În ultimele săptămâni au fost probleme raportate la Poienile de sub Munte, la Vișeu de Sus, iar acum la Sighetu Marmației. Deja sunt foarte multe cazuri care se adună și reclamațiile împotriva Direcției Copilului sunt tot mai multe” , adaugă șeful CJ Maramureș.
Organigrama DGASPC este „puțin sub nivel”, deși s-au făcut destul de multe angajări în ultima perioadă, însă problemele identificate „țin mai mult de partea de vocație a celor care merg să lucreze în acest sistem”, spune Zetea.
La rândul său, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că la Sighetu Marmației a fost trimis un control și din partea DSP și a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Maramureș și așteaptă un raport de la cele două instituții.
„Anul trecut, la centrul de îngrijiri persoane vârstnice din Sighetu Marmației, din subordinea DGASPC Maramureș, a avut loc un incident, iar tavanul a căzut, fiind vorba despre o clădire veche, astfel încât beneficiarii au trebuit să fie relocați în două spații din incinta Spitalului Municipal Sighetu Marmației. A fost o relocare provizorie. Este, din păcate, o problemă urâtă ceea ce s-a întâmplat acum acolo”, a spus Moldovan.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) avertiza, marți, că la Spitalul Municipal Sighetu Marmației din județul Maramureș persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale sunt închise în cuști, altele fiind legate cu cămăși și fâșii din cârpe de paturi, cerând intervenția ministrului Sănătății.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că Direcția de Sănătate Publică este deja la Spitalul Municipal Sighetu Marmației din județul Maramureș, unde verifică, în limita competențelor, condițiile în care au fost ținuți pacienții cu dizabilități.
„Eu am înțeles că era un spațiu temporar, dar îmi aduc aminte că inclusiv spațiile care se utilizează temporar pentru o activitatea medicală trebuie să fie autorizate și trebuie să fie ocupate cu acordul DSP. Verificăm aceste lucruri”, spunea ministrul.