Prima pagină » Știri » Cazul fetiței din Mehedinți: Audieri maraton în scandalul adopției micuței de 8 ani / Procuroul general contestă decizia

Cazul fetiței din Mehedinți: Audieri maraton în scandalul adopției micuței de 8 ani / Procuroul general contestă decizia

Corpurile de control ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială fac audieri, în Dolj și Mehedinți, în scandalul adopției Sorinei, fetița luată cu mascații din casa în care a crescut. Procurorul general Bogdan Licu a transmis o ordonanță Tribunalului Mehedinți prin care cere interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani și una Curții de Apel Craiova, prin care cere revizuirea sentinței de încuviințare a adopției internaționale a minorei.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni”, informează Parchetul General, printr-un comunicat de presă.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, tot luni, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviințarea adopției internaționale a minorei, solicitându-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.

„La data de 21.06.2019, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din C. pen cu aplic. art. 38 din C. pen., fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal”, mai arată Parchetul General.

Protecția a Copilului Dolj: „procurorul de caz a stabilit modul de acțiune”

Direcția de Protecție a Copilului Dolj face precizări legate de preluarea fetiței din Mehedinți, în contextul în care angajații instituției au fost solicitați să fie prezenți: „procurorul de caz a stabilit modul de acțiune, în sensul că personal va întreprinde demersurile de preluare a copilului”.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, printr-o adresă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, înregistrată la DGASPC Dolj în data de 20 iunie, Direcției i s-a solicitat să asigure „prezența la data de 21 iunie 2019, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova…. la ora 7.00, a unui psiholog și a unui asistent social pentru a acorda consiliere psihologică și asistență unui minor…”, fără a-i fi furnizate alte informații (locație, istoric, speță etc).

DGASPC Dolj a desemnat un psiholog și un asistent social care au participat la acțiunea de vineri.

„Procurorul de caz a stabilit modul de acțiune, în sensul că personal va întreprinde demersurile de preluare a copilului, iar personalului din cadrul instituției noastre i s-a solicitat intervenția ulterior preluării copilului, precum și pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova. După preluare, copilul a fost însoțit de mama adoptivă în prezența căreia a încetat starea de agitație și față de care nu a manifestat reacții de respingere. Pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova, copilul a beneficiat de suportul specialiștilor instituției pentru a înțelege acțiunile care s-au petrecut, a conștientiza ceea ce se întâmplă și ceea ce urmează să se întâmple. La sediul Institutului de Medicină Legală Craiova copilul a manifestat o atitudine colaborativă, răspunzând la toate întrebările și solicitările specialiștilor acestei instituții: După finalizarea procesului de expertizare, copilul a fost încredințat părinților de către reprezentanții poliției, în prezența specialiștilor instituției noastre care i-au recomandat mamei să fie atentă la nevoile emoționale ale fetei, să-i ofere sprijinul de care va avea nevoie și să solicite ajutorul specialiștilor (medic, psiholog etc) în caz de nevoie”, arată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

DGASPC Dolj precizează că psihologul și asistentul social care au participat la acțiune, la solicitarea conducerii Direcției, au întocmit un raport privind activitatea desfășurată în data de 21 iunie 2019. Acest raport va fi pus la dispoziția autorităților competente cu verificarea și analiza modului de acțiune în acest caz.

Șefa procuroarei care a intervenit la Mehedinți: A vrut să ia copilul pentru a-l duce la Medicină Legală

Șefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a declarat, luni, că procurorul care a intervenit pentru preluarea fetiței din Baia de Aramă, județul Mehedinți, a vrut să îl ducă la Medicină Legală, pentru că efectua cercetări într-un dosar de rele tratamente aplicate minorului.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a declarat, luni, că, în opinia ei, procurorul Maria Pițurcă a respectat procudura în timpul intervenției de vineri, când fetița de 8 ani a fost preluată din casa în care a crescut, din localitatea Baia de Aramă, județul Mehedinți.

„Doamna procuror a vrut să discute cu copilul, a vrut să ia copilul pentru a-l prezenta la Medicină Legală, era vorba de infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului. Este o infracțiune cu privire la care doamna procuror a emis cercetările penale”, a spus Tena Tulitu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Aceasta a mai precizat că procurorul a constatat că fetița este reținută ilegal și a predat-o familiei.

„Doamna procuror nu a luat fetița, doamna procuror a constatat că este reținută ilegal de familia Șărămăt și a fost prezentată, a fost predată părinților și a fost prezentată la Medicină Legală, deoarece se efectuează cercetări pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului”, a mai spus șefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Tena Tulitu a mai declarat că cei care vor face verificări vor vedea filmarea oficială făcută în timpul percheziției, în care se vede că procurorul a încercat să dialogheze cu copilul și a prezentat scopul pentru care se află acolo.

„În spațiul public s-au văzut acele imagini care au fost filmate cu telefonul mobil. Noi avem filmarea de la percheziție, care se filmează de la începutul până la finalul percheziției. Cine va vedea, cine va face verificări va vedea acest film, și nu este așa, este normal că în spațiul public au apărut frânturi, au apărut imagini, care de altfel nici nu sunt fidele, că una cu telefonul mobil nu poți să spui că este o redare fidelă și știți cum se poate manipula, dacă pot să spun așa, imaginea”, a mai spus procurorul general de la Craiova.

Ea a precizat că percheziția a avut loc într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, înșelăciune, fals privind identitatea, uz de fals și împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.

Fetița a fost luată cu mascații vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!”. Și vecinii au fost revoltați de această situație.

Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri, oamenii fiind supărați de faptul că fetița a fost luată împotriva voinței ei.

Asistenta maternală care a avut grijă de fetița luată din casă de mascați, la Baia de Aramă, susținea că nu a refuzat adopția copilei și a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă. Soțul acesteia declar, la rândul său, că a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinți.

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetița din Mehedinți nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reținută ilegal. Adopția pentru fetiță a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopție , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.