CAZUL GEORGE FLOYD. Jurnaliștii CNN au fost eliberați de poliția din Minneapolis, după mai bine de o oră. Guvernatorul Minnesota i-a cerut scuze președintelui CNN, Jeff Zucker, pentru incident

Publicat: 29 05. 2020, 18:59
Actualizat: 29 05. 2020, 19:03
Omar Jimenez, după eliberare. Sursă FOTO: Twitter
Poliția din Minneapolis a eliberat reporterul CNN și echipa sa de producție care au fost arestați în timp ce transmiteau în direct de la protestele prilejuite de moartea lui George Floyd.  Ofițerii nu au dat nicio explicație în timp ce l-au escortat pe reporterul Omar Jimenez. Corespondentul Omar Jimenez şi echipa sa au fost reţinuţi de poliţie pentru că nu ar fi respectat o solicitare a poliţiei de a pleca din locul transmisiunii. După mai bine de o oră, echipajul a fost eliberat.
Filmările impresionante ale arestului ar putea adăuga tensiune rasială în oraș și în toată țara, unde au avut loc proteste. Jimenez este un bărbat de culoare, în timp ce majoritatea polițiștilor care l-au arestat par să fie albi, potrivit The Guardian.
„Un reporter CNN și echipa sa de producție au fost arestați în această dimineață la Minneapolis pentru că și-au făcut treaba, în ciuda identificării lor – o încălcare clară a drepturilor lor de la Primul amendament. Autoritățile din Minnesota, inclusiv guvernatorul, trebuie să elibereze imediat cei trei angajați ai CNN”, a scris CNN pe Twitter înainte ca echipajul să fie eliberat.

John Berman le-a spus telespectatorilor la o oră după arestare că președintele CNN, Adam Zucker, a vorbit cu guvernatorul Minnesota, Tim Waltz, care a spus că „își cere scuze profund” și că lucrează pentru ca echipajul să fie eliberat imediat.

CNN a raportat că guvernatorul Minnesota, Tim Waltz i-a cerut scuze președintelui CNN, Jeff Zucker, pentru incident. Waltz a spus că Jimenez „avea dreptul să fie acolo” și îi pare rău profund, a informat CNN.

Jimenez a spus că echipajul stătea pe o stradă de aproximativ o oră și jumătate înainte de începerea activității poliției. S-au mutat într-un colț pentru a ieși din drum, a spus el.

Jimenez le-a spus ofițerilor care poartă măști de gaz și scuturi pentru față că vrea să știe unde să se deplaseze pentru a ieși din calea lor și a explicat că este membru al presei.

„Aceasta se află printre unitățile de patrulare de stat care avansa pe stradă, văzând și împrăștind protestatarii în acel moment pentru ca oamenii să golească zona. Și așa ne-am îndepărtat”, a spus Jimenez înainte de a i se spune că este în arest și încătușat de doi. ofițeri. „De ce sunt arestat, domnule?”, a declarat Jimenez ofițerilor.

Ulterior, Jimenez și echipajul au fost eliberați.

Jimenez a postat un tweet: „Și ne-am întors”.

În schimb, un alt dintre corespondenții CNN, Josh Campbell, care este alb,  a spus că poliția a fost „politicoasă” când s-au apropiat de el.

Andrea Jenkins, vicepreședintele consiliului municipal din Minneapolis, a declarat pentru CNN într-un interviu că incidentul a fost încă un exemplu de rasism sistemic. Joi, ea a solicitat oficialii locali și de stat să declare rasismul din Minnesota o situație de urgență pentru sănătatea publică.

„Până când nu vom trata cu rasismul direct, va continua”, a spus ea.

Protestele au izbucnit și în alte orașe importante din țară, inclusiv Louisville, Kentucky, unde poliția a spus că au fost împușcați șapte persoane.

Jurnalistul CNN Omar Jimenez a fost arestat de poliție, în timp ce transmitea live de la protestele din Minneapolis, alimentate de cazul lui George Floyd, bărbatul de culoare care a murit după arestul brutal al polițiștilor.

Echipa lui Jimenez, formată dintr-un producător și un operator de cameră, a fost, de asemenea, reținută.

Camera celor de la CNN a ajuns în custodia poliția și a continuat să înregistreze scena reținerii celor trei jurnaliști, cu presupunerea că polițiștii nu știau că aparatul video este pornit.

Proteste violente în Minneapolis, după moartea bărbatului de culoare George Floyd

America se revoltă în urma evenimentelor din Minneapolis. Un bărbat afro-american a murit în urma intervenției brutale a polițiștilor, iar comunitatea locală a declanșat revoluția.

Fratele lui George Floyd, bărbatul care a murit după ce a fost arestat în mod brutal de polițiștii americani, cere dreptate. „Arestați-i pe acei polițiști, astfel încât eu și familia mea să avem o alinare”, a declarat Philonise Floyd, pentru CNN.

Philonise a declarat că americanii de culoare „s-au săturat să vadă același lucru în fiecare zi”, când vine vorba de tratamentul afroamericanilor în SUA.

„Povestea mea nu se va schimba niciodată. Oricine reacționează la durere. Negrii mor zilnic. Sunt obosiți, sătui să mai vadă asta în fiecare zi. Cu toții vor dreptate. Dreptate pentru oamenii de culoare”, a declarat Philonise Floyd. „Vreau dreptate și nu o să mă opresc până când acei polițiști nu vor fi condamnați la moarte”.

O secție de poliție din Minneapolis a fost incendiată de protestatari. Trump îi numește „golani”

Donald Trump i-a numit „golani” pe cei care protestează în Minneapolis, Minnesota, pentru a patra zi la rând, după moartea unui bărbat negru, neînarmat, aflat în custodia poliției. Protestatarii au incendiat o secție de poliție, transmite Sky News.

Jacob Frey: Nu vom tolera jafurile și distrugerile

Primarul din Minneapolis , Jacob Frey a criticat jafurile  și distrugerile din timpul protestelor violente.

„Ceea ce am văzut în ultimele câteva ore și câteva în ceea ce privește jafurile este inacceptabil”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă. „Comunitățile noastre nu pot așa ceva. Acestea sunt instituțiile comunitare de care avem nevoie. Acestea sunt băncile pe care oamenii se bazează pentru a obține bani. Magazinele alimentare pe care oamenii se bazează pentru a obține mâncare. Acestea sunt farmaciile pe care oamenii se bazează pentru a primi medicamente”, a spus primarul.