Cazul Ivanțoc ar putea fi judecat la Marea Cameră a CEDO
Cazul Ivanțoc și alții împotriva Republicii Moldova și Rusiei ar putea fi examinat de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), relatează BASA-press.
Surse din cadrul Asociației "Juriștii pentru Drepturile Omului" au anunțat că la 18 septembrie 2007, Camera a Patra a Curții de la Strasbourg a decis să cedeze cauza Ivanțoc și alții împotriva Republicii Moldova și Rusiei Marii Camere a CEDO.
Andrei Ivanțoc și Tudor Petrov-Popa au formulat la 10 iunie 2005 o nouă reclamație, semnată și de către Eudochia Ivanțoc, soția lui Andrei Ivanțoc și de către Victor Petrov, fiul lui Tudor Petrov-Popa.
Primii doi reclamanți au fost reținuți în 1992 în Transnistria și condamnați la 15 ani de închisoare pentru infracțiuni împotriva "Republicii Moldovenești Nistrene (RMN)". La 8 iulie 2004, Curtea a pronunțat decizia în cazul Ilașcu și alții împotriva Republicii Moldova și Rusiei, constatând că reclamanții nu au fost reținuți "în baza condamnării pronunțate de un tribunal competent" și a cerut statelor să dispună eliberarea imediată a lui Ivanțoc și Petrov-Popa.
Reclamanții au fost eliberați la la 2 iunie 2007, respectiv 4 iunie 2007, numai după expirarea termenului de detenție. Ivanțoc și Petrov-Popa pretind că prin această reținere le-a fost încălcat dreptul la libertate și siguranță, dreptul la viață privată și la corespondență și că au fost torturați.