„Din înscrisurile existente la dosar rezultă numeroase aspecte din țara de origine a persoanei solicitate legate de măsurile luate de autorități față de instituțiile și persoanele considerate că ar susține mișcarea lui (Gulen, n.r.), considerată de autorități ca fiind o organizație teroristă, din pricina opoziției politice pe care guvernul a apreciat că ar exercita-o această organizație față de măsurile sale.
Curtea reține, de altfel, că autoritățile turce au prezentat constant măsurile luate împotriva acestei organizații, destituirile și arestările operate în rândul militarilor, intelectualilor și funcționarilor statului sub acuzația de apartenență sau simpatizare cu mișcarea lui (Fethullah Gulen), numărul acestor arestări, așa cum rezultă și din înscrisurile depuse la acest dosar de către persoana solicitată, aspecte care de asemenea nu pot fi ignorate”, se arată în motivarea deciziei de respingere a cererii de extrădare a lui Kamil Demirkaya.
Judecătorii Curții de Apel București arată că nu pot ignora nici împrejurarea că în Turcia continuă măsurile represive, iar autoritățile prezintă, în mod constant, numărul persoanelor simpatizante ale acestei mișcări care au fost arestate preventiv.
Totodată, instanța a aprecita ca fiind relevante aspectele relatate de cei doi ziariști audiați în cauză cu privire la situația actuală din Turcia, mai exact, închiderea unor publicații, dar și tratamentul la care sunt supuși ziariștii care au fost arestați preventiv sau condamnați.
„Toate aceste probe îndreptățesc instanța să considere că în cauză se poate stabili într-o măsură rezonabilă că extrădarea cetățeanului (Kamil Demirkaya) este solicitată în scopul urmăririi sau pedepsirii pe motive de opinii politice ori de apartenență la un anumit grup social, împrejurare care face ca în cauză să fie incident un motiv obligatoriu de refuz al extrădării.
(…) În ceea ce privește susținerile persoanei extrădabile în sensul că ar fi pe nedrept acuzat pentru fapte pe care nu le-au săvârșit sau că la dosarul cauzei nu există probe de vinovăție, Curtea apreciază că aceste aspecte nu pot fi verificate în procedura extrădării, întrucât instanța română nu este chemată să se pronunțe asupra aspectelor menționate de apărare, ci trebuie să stabilescă numai în ce măsură sunt îndeplinite condițiile pentru a se putea dispune extrădarea persoanei solicitate”, mai arată instanța.
În motivare se mai arată și intervenția din ședința de judecată a reprezentantului Ministerului Public care a precizat că solicitarea autorităților din Ankara de a fi extrădat jurnalistul contravine prevederilor legale.
„Examinând conținutul cererii de extrădare și documentele anexate, precum și înscrisurile depuse la dosarul cauzei, (procurorul. n.r.) precizează că există motive temeinice de a se considera că extrădarea este solicitată în scopul urmării persoanei pentru motive în legătură cu opiniile sale politice sau ideologice, solicitare ce contravine limitelor de acordare a extrădării, prevăzute de art. 3 din Convenția Europeană de Extrădare din 13.12.1957″, se arată în document.
Magistrații Curții de Apel București au respins, la mijlocul lunii decembrie, cererea autorităților de la Ankara de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, decizia nefiind definitivă.
Jurnalistul, angajat al publicației Zaman România, a fost reținut pe 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informației publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autoritățile judiciare române.
Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018, el și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.
În ziua reținerii sale, Zaman România anunța că la ordinul președintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, jurnalistul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.