Cazul lui Ionuț Anghel, decedat în timp ce aștepta un transplant de plămâni. Director ANT: La momentul de față, condiția lui actuală nu permitea transplantul
Directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, susține că în această perioadă și ținând cont de gravitatea bolii de care suferea Ionuț Anghel, decedat în dimineața zilei de marți, 17 noiembrie 2020, nu se mai putea face operație de transplant întrucat ar fi murit la scurt timp după.
Ionuț Anghel, tânărul din Focșani în vârstă de 33 de ani care aștepta de trei ani de zile un transplant de plămâni, a decedat. Bărbatul respira cu ajutorul unui tub de oxigen, după ce o boală cruntă îi distrusese plămânii.
Plămânii săi funcționau la o capacitate de doar 15% și era pe listele pentru un transplant de aproximativ 500 de zile. Pe 5 octombrie, oamenii s-au adunat în Piața Unirii din Focșani pentru a cere „aer pentru Ionuț Anghel”.
Director ANT: Centrele din Italia au spus că e prea riscantă operația – „ar duce inevitabil la deces”
Directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, a explicat pentru Digi24 ce demersuri au făcut autoritățile române pentru a-l ajuta pe Ionuț să ajungă la o clinică din străinătate unde să i se facă transplant de plămâni.
„Îmi pare nespus de rău și consider că s-a făcut, cel puțin acum un ultima perioadă, absolut tot ce se putea pentru a ajunge în etapa de transplant. Au fost niște discuții cu centre și cu agenția de transplant din Italia pentru a fi operat acolo. Cei de acolo au spus că, la momentul de față, riscurile sunt prea mari și riscă să decedeze la scurt timp după efectuarea transplantului. După ce am primit acest răspuns, am luat legătura cu niște centre din Franța să vedem dacă opinia este aceeași și în această etapă a survenit nefericitul eveniment. Răspunsul tuturor centrelor care au fost interogate din Italia a fost că e mult prea riscantă operația, pentru că ar duce inevitabil la deces”, a declarat acesta.
De asemenea, acesta a precizat și ce se întâmplă cu pacienții români care au nevoie de un transplant pulmonar.
Transplanturile pulmonare complexe și cele pediatrice nu se pot efectua în România
„Pentru a efectua un transplant pulmonar, pacientul se prezintă la acest centru – dacă se poate, este pus pe lista de așteptare, dacă nu, i se oferă negația și urmează să fie transplantat în alte centre din afara țării”, a precizat acesta.
Directorul ANT a dezvăluit și cum încearcă să rezolve autoritățile române problema transplanturilor complexe și pediatrice pulmonare care nu pot fi efectuate în țară, menționând că s-a încercat semnarea unui memorandum cu Ungaria, dar țara „a schimbat condițiile pentru efectuarea transplanturilor”.
„Noi aveam nevoie să ne transplanteze cazurile care nu puteau fi făcute la noi, respectiv cazurile de complexitate mare și cazurile pediatriace. Tocmai aceste cazuri nu se puteau să se angajeze să le transplanteze (…). Am deschis discuțiile cu Italia, o țară care are centre high volume, și suntem aproape destul de o soluție pentru acești pacienți”, a declarat acesta.
Totodată, Radu Zamfir a explicat și de ce analiza cazului lui Ionuț Anghel a durat 3 ani.
„Pacienții care sunt înscriși pe lista de așteptare, de obicei pentru orice tip de transplant, sunt evaluați periodic, urmând se se stabilească oportunitatea. Au o stare a sănătății fragilă și, ca și la alte organe, există mortalitate pe listele de așteptare, din păcate. Acum când s-a obținut negația, da (n.r. a fost evaluat pentru transplant în străinătate). La momentul de față, condiția lui medicală nu permitea transplantul din cauza riscurilor”, a declarat acesta.