Cazul RADET. Anchetatorii au ridicat 500.000 de euro, contracte și facturi la percheziții
Anchetatorii au ridicat 500.000 de euro, contracte, documente de plată, facturi și devize de lucrări în urma perchezițiilor făcute vineri la RADET și la alte adrese din București, Ilfov și Giurgiu, potrivit unor surse din Poliție.
Sursele citate au precizat că în cazul celor 500.000 de euro există suspiciuni că ar fi fost primiți cu titlu de mită.
Anchetatorii au făcut percheziții la RADET și la sediile unor firme, printre care și societatea de construcții Erbașu, precum și la locuințele unor persoane, au mai spus sursele citate.
Avocatul Alexandru Avramescu a declarat că anchetatorii au ridicat de la sediul societății de construcții Erbașu mai multe documente privind colaborarea firmei cu RADET din 2012.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au făcut vineri percheziții la RADET și la alte adrese din București, Ilfov și Giurgiu pentru a ridica documente în cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrări de infrastructură plătite dar nerealizate, nefiind începută urmărirea penală pe numele niciunei persoane.
Potrivit surselor citate, urmărirea penală în dosarul privind prejudicierea RADET a fost începută in rem, ceea ce înseamnă că la acest moment este constatată doar infracțiunea, nu și autorii, astfel că nicio persoană nu este pusă sub acuzare în acest caz.
Perchezițiile au fost dispuse pentru a fi ridicate documente în acest dosar, până la acest moment al anchetei nefiind emis niciun mandat de aducere pe numele vreunei persoane.
Sursele citate au precizat că niciun oficial din RADET nu a fost pus sub învinuire până la acest moment.
Potrivit unor surse din Poliție, mai multe firme ar fi în atenția anchetatorilor, printre care societatea de construcții Erbașu SA, CCEI SRL, SICOR SRL, Willo România și Multigama Tech.
Sursele citate au precizat că RADET ar fi încheiat contracte cu mai multe firme pentru lucrări de intrastructură care ar fi fost plătite dar nu ar fi fost executate.
Avocatul Alexandru Avramescu a declarat că la sediul societății Erbașu SA se fac percheziții, fiind căutate acte privind colaborarea firmei cu RADET, în special cea din ultimul an, pentru lucrări de reabilitare a rețelelor de încălzire.
Avocatul a spus că în sediul firmei este directorul Cristian Erbașu, acesta acordând sprijin în procedura de percheziție. El a precizat că la percheziții nu este prezent și fratele acestuia, Alexandru Erbașu. Avocatul a mai spus că nici Cristian și nici Alexandru Erbașu nu au fost chemați pentru a fi audiați în acest dosar.
Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei, perchezițiile au loc la 38 de adrese din București, Ilfov și Giurgiu.
„Perchezițiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfășoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârșirea unor infracțiuni în domeniul achizițiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei instituții de interes public local”, a precizat Poliția Capitalei.
Perchezițiile sunt făcute de polițiștii bucureșteni specializați în investigarea fraudelor, coordonați de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Activitățile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informații.