CAZUL REFERENDUMULUI. Zeci de persoane, audiate la DNA Constanța

CAZUL REFERENDUMULUI. Zeci de persoane, audiate la DNA Constanța
Aproximativ 50 de persoane din județele Constanța și Tulcea au fost chemate la audieri, în ultimele zile, la sediul DNA Constanța în dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
Publicat: 20/09/2012, 14:32
Actualizat: 01/02/2019, 22:52

Aproximativ 50 de persoane din județele Constanța și Tulcea au fost chemate la audieri, în ultimele zile, la sediul DNA Constanța în dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

„Este vorba despre o comisie rogatorie sosită de la București, care audiază mai mulți martori într-un dosar al structurii centrale”, a declarat, joi, corespondntului MEDIAFAX, șeful DNA Constanța, procurorul Sorin Constantinescu.

El a precizat că este vorba despre aproximativ 50 de persoane care locuiesc în județele Constanța și Tulcea.

„Fiind vorba despre persoane aflate în zona noatră de competență, s-a decis audierea lor la Constanța, dar dosarul este al structurii centrale”, a mai spus șeful DNA Constanța.

Martorii chemați la audieri în dosarul refendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu au fost citați câte 15 – 20 pe zi, urmând să fie audiați în funcție de cum ajung la sediul DNA Constanța.

Contactați telefonic, reprezentanții USL Constanța au spus că nu știu nimic despre audierea acestor martori și nici din ce localități provin ei.

În luna august, Direcția Națională Anticorupție informa că procurorii fac cercetări în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie. Astfel, au avut loc audieri în județele Vrancea, Gorj, Dolj, Mehedinți și Teleroman.

Parchetul General a deschis peste 500 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind în județe din Oltenia și Moldova, unde au fost înregistrate prezențe record, de multe ori de peste sută la sută.

De asemenea, au fost chemați la audieri politicieni sau reprezentanți ai autorităților locale. Astfel, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a fost audiat, în 16 august, la DNA Cluj. În același caz au mai fost audiați, în calitate de martori, șeful Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, care este și vicepreședinte al PNL Cluj, precum și liderul PNL Cluj, Marius Nicoară.

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea este cercetat de procurorii DNA într-un dosar privind posibile fraude la referendum, fiind acuzat că, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia. El a fost miercuri la DNA, unde a spus că a depus un memoriu în care a dat explicații în legătură cu acuzațiile care îi sunt aduse.

În dosarul referendumului, în 13 august, fostul ministru de Interne Ioan Rus (care a demisionat din funcție în 6 august) a fost audiat ca martor.

Tot în acest caz, în 10 august, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curții Constituționale o adresă prin care preciza că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.

Potrivit procurorilor, Victor Paul Dobre, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curții Constituționale de șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Procurorii îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliție Constantin Manoloiu și pe secretarul de stat Nicolae Căbulea, șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică din MAI.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuție despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează „niciun singur om în plus sau în minus”, pentru că „el chiar nu vreau să-și petreacă bătrânețile în pușcărie!.

Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid și că ei trebuie să facă „cvorumul ăla” (necesar demiterii președintelui Traian Băsescu-n.r.).

În 21 august, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a constatat că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, dar că nu s-a întrunit condiția de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil, astfel că președintele Traian Băsescu, suspendat din funcție, și-a reluat atribuțiile. Pe perioada suspendării, președinte interimar a fost liderul PNL, Crin Antonescu, președintele Senatului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină