„Vineri, am solicitat ministrului Muncii să îmi comunice dacă s-a făcut o analiză pe marginea acestui caz și de către dânșii, pentru că nu am cunoștință de așa ceva și eu sper că plecând de la acest caz să se facă o analiză serioasă la nivelul Ministerului Muncii cu privire la întreaga procedură de adopție a tuturor copiilor din această țară, pentru că eu cred că sunt niște lucruri în neregulă, niște lucruri care ar trebui clarificate, proceduri care ar trebui simplificate, lucrurile să fie mai clare”, a declarat Bogdan Licu, la ieșirea de la Secția pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție.
Procurorul general a precizat că interesul îndreptat asupra acestui caz nu are în vedere părinții adoptivi. Totodată, Bogdan Licu a mai spus că Ministerul Public nu își poate asuma inactivitatea familiei Săcărin, în ceea ce privește posibilitatea ca statul român și ministerul Public de a plăti părinților adoptivi salariile pe care nu le pot încasa, dacă instanța hotărăște ca fetița să mai rămână în țară.
„Ministerul Public nu își poate asuma o inactivitate în situații care sunt prezentate în media și care prezintă potențiale indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni. Data trecută, în 2016, când eram procuror general interimar, într-o dimineață, m-am sesizat din oficiu cu privire la cazul Hexipharma. La fel am fost întrebat dacă își asumă Ministerul Public o eventuală situație complicată. Ne-am asumat și s-a finalizat dosarul cu trimiterea în judecată.
Mai bine cercetăm, ne lămurim, constatăm că nu este nimic penal, decât să așteptăm să fim spectatori. În măsura în care ne sunt semnalate de către dumenavoastră (presă – n.r.) cazuri punctuale, reacționăm. Nu putem să reacționăm la cazul general, să verificăm noi, Ministerul Public, toate adopțiile din România, plecând de la prezumția că sunt ilegalități. Atunci când se prezintă situații punctuale, rezultă date, indicii că ar fi ceva în neregulă, atunci ne sesizăm” a mai declarat Bogdan Licu.
Judecătoria Slatina ar fi trebuit să decidă luni dacă Sorina, fetița din Baia de Aramă, poate părăsi țara împreună cu familia de români stabiliți în Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o, însă decizia a fost amânată pentru data de 18 iulie, pentru îndeplinirea unor obligații stabilite în sarcina părților, fiind vorba de chestiuni organizatorice. Judecătoria Slatina este a cincea instanță chemată să soluționeze ordonanța președințială, după Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinți, Curtea de Apel Craiova și Tribunalul Olt. Procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanță președințială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina.