Cazul Udrea a sistat ilegalitățile în cazul Lucinschi, autorii se temeau și au returnat bani omului de afaceri șantajat

Cazul Udrea a sistat ilegalitățile în cazul Lucinschi, autorii se temeau și au returnat bani omului de afaceri șantajat
Publicat: 01/04/2015, 13:02
Actualizat: 01/04/2015, 13:21

Instanța supremă a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, și arestarea preventivă a ofițerului de poliție de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de șantaj și trafic de influență. În același dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriți penal pentru complicitate la șantaj.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), obținute de MEDIAFAX, omul de afaceri care ar fi fost șantajat de Sergiu Lucinschi este Alexandru Horpoș, asociat la SC Straco Group SRL. Anchetatorii redate în detaliu modul în care omului de afaceri Alexandru Horpoș i-au fost ceruți bani de către Sergiu Lucinschi, printr-un intermediar, pentru a-i fi soluționate favorabil dosarele penale pe care le are la DIICOT.

În documentele anchetatorilor se arată că Horpoș i-a dat, la un moment dat, intermediarului Ciprian Nistor 25.000 de euro din 50.000 de euro ceruți.

„De asemenea, probele administrate până în acest moment al urmăririi penale au relevat că, în urma solicitării din data de 23.01.2015, denunțătorul Alexandru Hopoș i-a remis numitului Ciprian Nistor suma de 25.000 de euro la data de 28 ianuarie, cel din urmă reiterând promisiunile, în sensul că suma de bani va fi predată unor persoane ce activează în instituții cu atribuții în domeniul judiciar, în scopul rezolvării favorabile a situației judiciare a denunțătorului în ambele dosare penale aflate în lucru la DIICOT, la procurorul Remus Tudoran Jurj”, se arată în documentele procurorilor, în care este readată și discuția avută de cei doi.

HORPOS ALEXANDRU: Da. Și asta îți spun; sunt un pic… Știu că… deci eu am acum la mine 25.000 de euro. Știu că am promis 50, îți dau ăștia 25 acum… nu am reușit să adun. Deci nu știu dacă… deci pentru 50.000 de euro, sunt un rahat de bani, dar crede-mă că nu am reușit să adun! Deci, te rog să mă crezi că nu am reușit! Du-te și du ăștia 25.000… roagă-i: «domne, omul e serios!» Adică sunt serios, mă țin de cuvânt, ăăăăă… fac pe dracu în patru să pot să strâng următoarele zile… Am vrut să mă întâlnesc cu tine… știu că am zis că ne vedem cu 50.000, dar… ăștia îi am acuma … în câteva zile … poate te sun mâine, poate te sun poimâine

NISTOR CIPRIAN: Îmi dau seama că n-ai reușit!

HORPOS ALEXANDRU: Dar du-te și măcar să… măcar să pornim un pic treaba…

NISTOR CIPRIAN: OK

HORPOS ALEXANDRU: Da? Și mă deblochez! Spune-le că mă deblochez. Am o grămadă de bani de încasat, am o grămadă de chestii. Nu vreau să intru în discuții…

NISTOR CIPRIAN: Clar! (neinteligibil) lui.

HORPOS ALEXANDRU: Și o să le dau… o să le dau banii! Numai că vreau să scap odată de chestia asta! Și vreau să vină să îmi spună! Sunt conștient că o să coste cât o să coste, dar…

NISTOR CIPRIAN: Da! Le duc măcar 50 să vadă că le duc ceva! OK, am înțeles! Auzi, dar… dar…

HORPOS ALEXANDRU: Te cred dar… să duc vreo 500: «hai mă să scăpăm și gata!» Crede-mă că nu am! Am promis 50.000 și uite că nu am decât 25.000 acum, dar… fac rost cât de curând… deci nu rămâne așa! Dar ei să demareze și să îmi spună ceva și să văd… Dacă pot să deblocheze ăia 150.000 sau casa, sau ceva…

NISTOR CIPRIAN: O să zică ceva…”.

La o săptămână după această întâlnire, notează anchetatorii, Ciprian Nistor i-ar fi cerut lui Horpoș o nouă întâlnire,”prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizând că, pentru o perioadă de una-două săptămâni, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme apărute la nivelul instituției în care activează aceștia, făcând aluzie la probleme apărute în spațiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”.

În documentele anchetatorilor se mai arată că Nistor l-a asigurat pe Horpoș că persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: „Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ți-am zis că e ok, doar că în momentul de față asta este situația, n-are legătură cu tine, uită-te și tu la televizor….Că eu am apucat să … mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme. Deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei”.

Tot atunci, Nistor i-ar fi spus lui Horpoș că urmează să indice o firmă și un cont în care vor trebui virați cei 50.000 de euro ceruți inițial.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de șantaj și trafic de influență, Constantin Comăneanu, ofițer de poliție la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la șantaj.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop și de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-și retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni, printre care și gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus că are influență, direct și indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

„În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente”, conform DNA.

În 17 martie, pentru acest „ajutor”, Lucinschi a cerut și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că îi datorează lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, „sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe același om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

„Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii”, au mai arătat procurorii DNA.

Ofițerul de poliție de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, inițial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri șantajat de Lucinschi, afirmând că poate influența modul de soluționare a cauzei.

„Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.

Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susțin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro dați de omul de afaceri.

Alexandru Horpoș a fost arestat la domiciliu în decembrie 2014, în dosarul DIICOT în care este cercetat și Dan Besciu, asociat și administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spălare de bani și delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus atunci măsura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL, Alexandru Horpoș și Vlad Ionel Vameșu, asociați și administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, în ianuarie 2015, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită pentru Horpoș și ceilalți trei inculpați cu controlul judiciar.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...