CC dezbate marți sesizările PDL privind reprezentarea la UE și revocarea Avocatului Poporului
Curtea Constituțională dezbate, marți, sesizările PDL legate de revocarea lui Gheorghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului și de neconstituționalitatea Legii privind cooperarea între Parlament și Guvern în domeniul Afacerilor europene.
CC are pe ordinea de zi, marți, sesizarea referitoare la neconstituționalitatea Legii privind cooperarea între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, formulată de un număr de 26 senatori aparținând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal
De asemenea, CC dezbate sesizarea referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului, formulată de un număr de 58 deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
Parlamentul s-a reunit în 3 iulie în sesiune extraordinarăși l-a revocat din funcție pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcția fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu. PDL a anunțat că atacă la CC decizia.
Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii iunie, legea privind cooperarea între Guvern și Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabilește cine merge la Consilul European, în cazul în care președintele și premierul nu ajung la un acord.
Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegației României la reuniunile Consiliului European este președintele României sau premierul.
Stabilirea conducătorului delegației României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României și Instituția Prezidențială, cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
Proiectul prevede că, în situația în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în ședința comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegației României la respectiva reuniune a Consiliului European.