CC spune că măsurile financiare din OUG 15 sunt constituționale dacă se aplică numai sumelor alocate prin HG 255/2012 și neutilizate de către unitățile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente și de capital și nu au avut în derulare proiecte externe.
Într-un comunicat remis presei, Curtea Constituțională informează că, cu majoritate de voturi, a constatat că „dispozițiile art.V alin.(1) teza I din Ordonanța de Urgență a Guvernului 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate și al finanțelor publice, care au făcut obiectul excepției de neconstituționalitate ridicate direct de Avocatul Poporului, sunt constituționale în măsura în care se aplică numai sumelor alocate prin Hotărârea Guvernului 255/2012 și neutilizate de către unitățile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente și de capital și nu au avut în derulare cofinanțări de proiecte cu finanțare externă nerambursabilă până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului 15/2012”.
În ședința din ziua de 24 mai 2012, plenul Curții Constituționale a soluționat excepția de neconstituționalitate invocată de Avocatul Poporului referitoare la neconstituționalitatea dispozițiilor art.V alin.(1) teza I din Ordonanța de urgență a Guvernului 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate și al finanțelor publice.
Cu majoritate de voturi, excepția Avocatului Poporului a fost admisă interpretativ.
Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă și general obligatorie.
În cadrul dezbaterilor de miercuri de la CC s-a susținut că textul art.V alin.(1) teza I din OUG 15/2012 încalcă articolul 120 din Constituție, care stipulează că administrația publică din unitățile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale și deconcentrării serviciilor publice.
Mai mult, s-a arătat că emitentul actului administrativ nu își poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.
Surse din cadrul Curții Constituționale au precizat pentru gandul.info că, în urma acestei decizii, Guvernul Ponta nu poate lua înapoi primăriilor banii necheltuiți, acordați de fostul Cabinet Ungureanu, dacă unitățile respective au datorii sau de cofinanțat proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Astfel, dacă administrațiile locale înregistrează arierate aferente cheltuielilor curente și de capital sau angajate cofinanțări, ele păstrează banii, au explicat aceleași surse.
În 8 mai, în prima ședință a Executivului condus de Victor Ponta a decis că primarii sunt obligați să returneze Guvernului cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni fondurile necheltuite din alocațiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente și cofinanțarea unor proiecte europene.
„Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor se realizează în termen de trei zile lucrătoare”, stipula actul.
Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat anterior că primarii vor fi obligați să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocațiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis recuperarea acestor sume.
La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, cei mai mulți bani fiind acordați primăriilor PDL.
Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din fondurile alocate primăriilor PDL și UDMR, bani care vor fi vărsați înapoi la Fondul de rezervă bugetară și utilizați pentru proiecte sociale. El a precizat că, din totalul celor 648 milioane lei alocate de fostul Guvern acestor primării, vor fi recuperate 387 milioane lei.