Prima pagină » Știri » CCR a admis sesizarea PSD pe concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii

CCR a admis sesizarea PSD pe concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii

CCR a admis sesizarea PSD pe concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii
CCR a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate a PSD pe legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, au declarat surse instituționale pentru Mediafax.

PSD a depus la CCR, în luna decembrie, sesizarea pe legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Social-democrații spus că e un demers „nejustificat și excesiv” al Guvernului care ar putea genera „grave distorsiuni în funcționarea justiției”.

Social-democrații reclamă încălcarea „în mod vădit dispozițiile articolului 114 din Constituție, text în baza căruia Guvernul și-a întemeiat demersul, a cărui interpretare a fost lămurită de Curtea Constituțională prin mai multe decizii obligatorii”, conform sesizării.

PSD face apel la o decizie CCR din 3 noiembrie 2010 care spune că „la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obișnuită sau în procedură de urgență nu mai este posibilă”.

Totodată, parlamentarii consideră că actul normativ sesizat „ar putea genera grave distorsiuni în funcționarea justiției din România”.

Social-democrații argumentează că Guvernul avea obligația legală de a aștepta finalizarea procedurii parlamentare cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, deputații PSD notează că proiectul de lege încalcă „în mod flagrant” dispozițiile articolului 2 alineatul 1 din Constituție care stabilesc că „suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum”.

Guvernul și-a asumat răspunderea, în luna decembrie, pe modificarea legilor justiției, doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraților și trecerea de la completele de doi.

 

Citește și