CCR a amânat sesizarea conflictului dintre Parlament și ÎCCJ pe completurile specializate
Patru dintre cei 9 judecători ai Curții Constituționale au solicitat amânarea pronunțării pentru aprofundare și documentare în legătură cu sesizarea, au declarat surse juridice pentru MEDIAFAX.
Potrivit regulamentului, dacă trei dintre magistrații CCR cer amânarea, atunci aceasta este aprobată. Este pentru a patra oară când judecătorii Curții amână pronunțarea în cazul conflictului Parlament-ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate.
Părțile implicate în conflict au susținut punctele de vedere, în ședința publică de pe 10 aprilie a Curții Constituționale.
Florin Iordache a declarat, în susținerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanța supremă pentru cazurile de corupție prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.
Vicepreședintele Camerei Deputaților a adăugat că inițial legea nu prevedea constituirea în mod obligatoriu a completurilor specializate în judecarea cauzelor de corupție, însă această prevedere a devenit obligatorie, după modificarea de către Parlament a actului normativ.
De cealaltă parte, președintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curții Constituționale prevede că vicepreședintele Camerei Deputaților nu are competența să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuție nu poate fi delegată de către președintele Camerei Deputaților.
Ea a adus în discuție și dezbaterile la momentul revizuirii Constituției, precizând că stenogramele discuțiilor dovedesc că a fost stabilit că Președintele României, președinții celor două Camere ale Parlamentului și președintele CSM au atribuții în sensul sesizării unui conflict juridic între instituții la Curtea Constituțională.
Șefa instanței supreme a declarat că ÎCCJ nu a încălcat legea 78/2000, așa cum este susținut în sesizarea la CCR a conflictului între cele două instituții, fiindcă în ceea ce privește completurile specializate, constituirea acestora este făcută conform altei legi, 92/1992.
Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. Acțiunea a fost făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților, în perioada 16-24 martie, când acestuia i-au fost delegate atribuțiile de către președintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.