CCR a decis ce se întâmplă cu salariile profesorilor în 2021
Curtea Constituțională (CCR) a decis ce se întâmplă cu salariile cadrelor didactice în 2021 – vor crește abia din septembrie 2021, nu din septembrie 2020, așa cum își doreau social-democrații.
CCR a admis o sesizare a executivului, dând dreptate Guvernului Orban, în ceea ce privește creșterea salariilor pentru cadrele didactice, informează g4media.ro.
Inițial, PSD a vrut o devansare a creșterii pentru a intra în vigoare în luna septembrie a anul trecut. O lege care prevedea prevedea creșterea salariilor profesorilor din septembrie 2020 a fost adoptată anul trecut de majoritatea PSD.
Însă Guvernul a modificat-o prin Ordonanța de rectificare a bugetului și a amânat creșterea pentru septembrie 2021. Ulterior, PSD a modificat OUG-ul ăn Parlament ceea ce a determinat Executivul să atace legea la CCR.
CCR a decis: Profesorii vor avea creșteri salariale în toamna lui 2021
CCR a admis în unanimitate sesizarea guvernului, motivul fiind neclaritatea legii adoptate de Parlament.
FSE „SPIRU HARET” solicita Guvernului pe 2 ianuarie să facă o analiză corectă privind salarizarea din sistemul de învățământ și amenința cu proteste în cazul în care Executivul nu va majora salariile profesorilor!
„Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET» solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a îngheța salariile în sistemul de învățământ și să facă o analiză corectă a situației veniturilor din educație.Potrivit unei analize publicate pe site-ul specializat Euridyce și preluată de mass-media, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea profesorilor în Uniunea Europeană, cadrele didactice din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat”, se arată într-un comunicat al Federației.
Potrivit lui Marius Nistor, profesorii sunt la limita de jos a salarizării!
„Cu toate că studiile și analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituții din România sunt paznici și șoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaților din sistemul educațional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu dorește însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajații din sistem au fost aruncați în necunoscut, fără pregătire și fără cele necesare pentru a-și continua activitatea în regim on-line”, declara Marius Nistor, președintele Federației.