Curtea Constituțională admis o excepție ridicată într-un dosar judecat la Judecătoria Satu-Mare. CCR a decis să declarate neconstituționale articolele 211-217 din Codul de Procedură Penală. CCR a transmis următoarele explicații: „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale, întrucât încalcă art.53 din Constituție referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulație (art.25) și la viața intimă, familială și privată (art.26).
În pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că, deși noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepțional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reținut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar și ale controlului judiciar pe cauțiune pentru perioade nelimitate contravin exigențelor art.53 din Constituție.”, sursa Curtea Constituțională
IMPORTANT: Măsura controlului judiciar poate fi aplicată încontinuare
Experții în drept constituțional au explicat pentru gândul că măsura controlului judiciar poate fi aplicată și de azi înainte. Ea poate fi aplicată până la publicarea decizie și motivării CCR în monitorul oficial. De asemenea există și posibilitatea ca textele de lege să nu fie invalidate dacă Parlamentul va remedia legea. Adică Parlamentul poate foarte ușor să amendeze Codul de Procedură Penală astfel încât să satisfacă criticile CCR.
Care este interpretarea deciziei CCR
Controlul judiciar la fel ca și arestul preventiv sau arestul la domiciliul face parte din categoria masurilor preventive. Adică sunt măsuri care restrâng drepturile și libertățile persoanei. În cazul controlului judiciar instanța sau procuroul poate dispune în cadrul controlului judiciar ca o persoană să nu părăsească spre exemplu teritoriul țării. Îl poate obliga să se prezinte constant la poliție, să nu intre în contact cu alte părți din dosar.
Potrivit specialiștilor în drept constituțional CCR nu a criticat forma sau conținutul acestor măsuri. Ele sunt considerate utile și oportune pentru investigarea cauzelor penale. În schimb ca orice măsură care restrânge un drept fundamental cum al fi cel privind libertatea de mișcare acest tip de măsuri nu poate fi dat fără un termen fix. „La fel ca și în cazul arestului preventiv trebuie să existe o perioadă determinată”, au explicat experții consultați. Altfel spus când se ia măsura controlului judiciar procurorul sau instanța trebuie să menționeze durata măsurii.
Experții în procedură penală: controlul judiciar era limitat în timp
Pe de altă parte practicienii susțin că măsura controlului judiciar nu era dată peo perioadă nelimitată. Un procuror putea să tină sub control judiciar un suspect numai pe perioada urmăririi penale. Adică aceste ar fi perioada maximă. În plus această măsură poate fi întreruptă de un judecător. De asemenea experții în procedură penală susțin că în alte satate din Uniunea Europeană acest tip de măsuri nu sunt limitate în timp.
CSM a propus deja Parlamentului modificarea procedurii penale
CSM a sisizat în urmă cu trei săptămâni Comisia Juridică a Camerei Deputaților și a cerut să modifice Codul de Procedură Penală exact cu un amendament care să limiteze în timp controlul judiciar. Vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu a declarat pentru gândul a CSM a propu Parlamentului un amendament care să limiteze controlul judiciar la maxim un an de zile. „Noi am anticipat decizia și încă în urmă cu trei săptămâni am sesizat Comsia Juridică a Camerei Deputaților și am cerut să amendeze Codul de Procedură Penală în sensul limitării durate controului judiciar. Cred că am propus limitarea la maxim un an a controlului judiciar. Nu cred că este în regulă ca un procuror să dispună controluljudiciar și după aceea să finalizeze dosarul peste trei ani”, a declarat vicepreședintele CSM Gheorghe Muscalu