Prima pagină » Știri » CCR a hotărât că legea prin care au fost prelungite mandatele şefilor TVR şi Radio România este neconstituţională

CCR a hotărât că legea prin care au fost prelungite mandatele şefilor TVR şi Radio România este neconstituţională

CCR a hotărât că legea prin care au fost prelungite mandatele şefilor TVR şi Radio România este neconstituţională

Curtea Constituţională a României s-a pronunţat, joi, asupra sesizării PSD în legătură cu legea privind prelungirea mandatelor celor două conduceri interimare din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune şi a admis că aceasta este neconstituţională.

„În data de 9 decembrie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 47 de senatori şi 109 deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.89/2021 pentru completarea art.46 al Legii nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune este neconstituţională, în ansamblul său”, a transmis CCR.

PSD a atacat la CCR legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 89/2021, care reglementează asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Sesizarea PSD

PSD arată în sesizare că, după demiterea şefilor celor două instituţii, SRTV şi SRR, Parlamentul ar fi trebuit să declanşeze procedura reglementată de art. 19 şi art.20 din lege privind numirea unui nou consiliu de administraţie. Plenul Camerelor reunite ale Parlamentului s-a întrunit în condiţii de cvorum legal şi a adoptat, cu majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor prezenţi, Hotărârea nr.32/2021 prin care a numit un director general interimar al SRR, stabilind în art. 1 alin. (2) al hotărârii că durata interimatului nu poate să fie mai mare de 6 luni.

Social-democraţii arată în sesizarea către CCR că Parlamentul avea obligaţia ca în cel mai scurt timp să promoveze procedurile legale prevăzute în Legea nr. 41/1994 de numire a consiliilor de administraţie şi de numire a directorilor generali, după expirarea interimatelor.

La conducerea TVR şi Radio România sunt conduceri interimare din luna mai.

Parlamentarii PSD depuseseră, în luna octombrie, la Curtea Constituțională, o sesizare privind prelungirea conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și