CCR a validat referendumul pe justiție și a respins contestațiile
Contestațiile au fost respinse deoarece judecătorii Curții au constat că procedurile de desfășurare ale referendumului au fost corecte, potrivit unor surse ale CCR. De asemenea magistrații Curții au validat referendumul și au constatat că acesta este unul consultativ, au adăugat sursele citate.
Decizia de validare a referendumului și de respingere a contestațiilor a fost luată în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale.
La referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis au fost depuse cinci contestații referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea a referendumului.
Printr-una dintre contestații a fost solicitată anularea decretului 420 din 25 aprilie 2019, semnat de președintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului din 26 mai. Totodată, cererea a fost și de a infirma rezultatele referendumului național.
Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.
La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.
Mediafax Foto / Andreea Alexandru