Prima pagină » Știri » CCR a amânat dezbaterea sesizărilor PNL și USR privind desemnarea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Care este noul termen

CCR a amânat dezbaterea sesizărilor PNL și USR privind desemnarea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Care este noul termen

CCR a amânat dezbaterea sesizărilor PNL și USR privind desemnarea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Care este noul termen

Judecătorii constituționali au decis să amâne cu o săptămână dezbaterea pe baza sesizărilor PNL și USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, aflate miercuri pe ordinea de zi

„Curtea Constituțională a amânat dezbaterile pentru data de 11 noiembrie 2020”, se arată în comunicatul CCR.

Judecătorii au amânat atât dezbaterea în cazul lui Florin Iordache, când și în legătură cu numirea lui George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ, sesizări aflate pe ordinea de zi de miercuri.

PNL a depus, pe 22 octombrie, sesizarea de neconstituționalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ.

În sesizarea semnată de liderul deputaților PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalității, prevăzut de Constituție.

PNL precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.

Sesizare Priv Hot Parlamentului _29_din 20 Oct 2020_presedinte CL Iordache by Gandul.info on Scribd

Iordache, omul din spatele OUG 13

PNL afirmă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, relevă sesizarea de neconstituţionalitate.

PNL invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Plenul Parlamentului a decis, în 20 octombrie, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi pentru şi 43 contra.

În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă – 17.

Votul a fost secret, cu buletine.

USR, sesizare de neconstituționalitate

Tot pe 23 octombrie, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat că Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constituţională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar şi cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă in funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și