CCR: Guvernul poate emite ordonanțe în lipsa Parlamentului

Publicat: 12 01. 2017, 18:00
Actualizat: 14 01. 2017, 22:22
3-grindeanu

„Am respins obiecția de neconstituționalitate ca fiind neîntemeiată. Soluția este în consensul practicii noastre obișnuite în această materie, dar nu practica ne-a determinat să dăm această soluție, ci faptul că, într-adevăr, criticile sunt neîntemeiate”, a precizat președintele CCR Valer Dorneanu.

El a menționat faptul că aspectele criticate în obiecția de neconstituționalitate referitoare la Regulamentul de funcționare a Camerelor, respectiv nerespectarea unor termene de zile sau ore nu sunt chestiuni de constituționalitate ori care să le verifice Curtea Constituțională.

„Pentru noi ar fi o o chestiune de neconstituționalitate prevedere din Regulament care nu asigură o dezbatere sau aplicarea legii și a Constituției în spiritul ei”, a adăugat Dorneanu.

În ce privește celelalte critici, referitoare la faptul că ar fi fost abordate probleme de lege organică, Dorneanu a menționat că nici acestea nu sunt întemeiate, întrucât din cuprinsul proiectului de lege de abilitare nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că guvernul nu va ține cont de interdicția constituțională de a aborda domeniul legii organice.

„Legea de abilitate trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut domeniul regimului general al proprietății sau domeniul organizării generale a învățământului sau probleme de infracțiuni, era clar că ar fi fost neconstituțional acel text. Dacă guvernul va încălca spiritul Constituției, ordonanța respectivă poate fi declarată neconstituțională pe acel domeniu”, a argumentat Dorneanu.

El a menționat că decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

Întrebat dacă, în aceste condiții, se mai justifică sesiunea extraordinară a Parlamentului, Dorneanu a spus că aceasta nu are nicio implicare asupra sorții legii de abilitare și a dreptului guvernului de a emite ordonanțe în această perioadă.

„Legea a abilitat guvernul să dea ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare. Constituția nu generalizează acest timp, oricând guvernul poate primi o lege de abilitare, și în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanțe simple”, a justificat președintele Curții Constituționale.