Prima pagină » Justiție » CCR. Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariția unor situații de incoerență

CCR. Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariția unor situații de incoerență

CCR. Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariția unor situații de incoerență

După ce a admis sesizarea PNL, Curtea Constituţională a României precizează că legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, relatează Agerpres.

„Curtea a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât are acelaşi obiect de reglementare cu cel al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 37/2020
privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.261 din 30 martie, şi anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de cătrecreditori”, menționează judecătorii constituţionali într-un comunicat transmis agenției de știri Agerpres.

PNL sublinia în sesizarea transmisă CCR că Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relaţia cu Guvernul, precum şi mai multe dispoziţii ale Constituţiei prin adoptarea propunerii legislative pentru suspendarea rambursării creditelor.

Semnatarii precizau că, deşi Guvernul a adoptat OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, care a intrat în vigoare în 30 martie, cinci parlamentari au înregistrat în aceeaşi zi la Senat propunerea legislativă cu acelaşi obiect de reglementare. Totodată, această propunere legislativă a fost introdusă pe ordinea de zi a Senatului, nu şi OUG 37/2020.

Pe lângă acestea, liberalii au considerat că Parlamentul, cu prilejul adoptării legii de aprobare a OUG nr. 37/2020, urma să aibă posibilitatea modificării dispoziţiilor prevăzute de această ordonanţă de urgenţă.

„Soluţia introducerii pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului şi începerea procedurii legislative cu privire la propunerea legislativă depusă la Senat sub nr. 181/30.03.2020 – neconstituţională, nelegală şi lipsită de utilitate în contextul existenţei acestei posibilităţi pentru autoritatea legiuitoare”, se mai menționează în document.

Autor

Citește și