Majorările salariale din Educație și Sănătate sunt constituționale, a decis miercuri Curtea Constituțională a României, după ce legea de aprobare a OUG 20, adoptată în Parlament, a fost atacată atât de Guvernul României, cât și de PNL, pe motiv că rapoarte au fost depuse târziu. Premierul Dacian Cioloș a declarat în luna noiembrie că acțiunea privește legea și nu ordonanța în sine.
Ministrul Muncii: „Am ratat un principiu clar de campanie – în campanie ‘se dau’ lucruri, nu se ‘ajustează’ sau se ‘reformează'”
„Ce mă mâhnește profund este că nu s-a înțeles că prin alocarea în acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conțin mai puțin vizibil și anumite creșteri cu dedicație, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare. (…) Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiționată de o minimă responsabilitate. Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce – fie tai investiții, fie nu respecți tăierile de taxe, fie crești fiscalitatea pentru a aduce noi resurse”, a scris pe Facebook Dragoș Pîslaru.
Comisiile reunite de buget și muncă din Camera Deputaților au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învățământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD și UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputații din comisiile menționate au mai aprobat și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum și majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
Ei au introdus în lege și alte categorii de beneficiari. Astfel, în sistemul gradațiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, și personalul de predare și cercetare din universități, cel auxiliar din învățământ și asimilat acestuia, în care este inclus și personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de președintele Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, Anton Hadăr.
Miercuri, Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii în legătură cu Legea celor 102 taxe și impozite a lui Liviu Dragnea. O decizie în acest sens va fi luată vineri.