Prima pagină » Știri » CCR schimbă regulile controlului judiciar pentru inculpați

CCR schimbă regulile controlului judiciar pentru inculpați

CCR schimbă regulile controlului judiciar pentru inculpați
Prelungirea controlului judiciar fără citarea și audierea inculpatului „este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare", a decis miercuri Curtea Constituțională, care a stabilit că articolul din Codul de Procedură Penală care reglementează controlul judiciar este constituțional doar dacă respectă această procedură.

Curtea Constituțională a decis miercuri că alineatul 2 al articolului 215 indice 1 din Codul de Procedură Penală, care reglementează cum se prelungește măsura preventivă a controlului judiciar, este constituțional doar în măsura în care inculpatul este citat și audiat din nou, în caz contrar fiindu-i încălcat dreptul la apărare.

În prezent, articolul respectiv arată că în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile”.

„În argumentarea soluției pronunțate, instanța constituțională a reținut că desfășurarea procedurii prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută la art. 215(1) alin. (2) din Codul de procedură penală, fără citarea și audierea inculpatului, este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare, drept fundamental prevăzut de art. 24 din Constituție”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

CCR a respins o sesizare de neconstituționalitate în legătură cu alineatul 5 al aceluiași articol de lege, care spune că „împotriva ordonanței procurorului prin care, în condițiile prevăzute la alin. (2) și (3), s-a prelungit măsura controlului judiciar, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond, dispozițiile art. 213 aplicându-se în mod corespunzător”.

Decizia CCR este obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.

Citește și